Републиканци се готвят да предадат Тръмп

Доста от сенаторите-републиканци мечтаят да видят Тръмп победен, но смеят ли...

Републиканци се готвят да предадат Тръмп | StandartNews.com

Процедурата по импийчмънт на Доналд Тръмп стига до финала и в този последен акт на американската политическа трагикомедия основното оръжие е поставено на сцената. С него ще се опитат да лишат президента на САЩ от поста му и, вероятно, от свободата му - предателството.

Първите предатели сред републиканските сенатори вече откриха картите си, като получиха общото одобрение на американските медии, пише РИА Новости. „Предателите“ все още очевидно не са достатъчни за успешното сваляне на президента и трябва да се отбележи, че масовото предателство на републиканските сенатори не е най-вероятният сценарий, но американската политика понякога показва невероятна непредсказуемост, особено след шокиращата победа на Тръмп през 2016 година.

Какво точно се случва в Сената? Процесът на импийчмънт в Сената на САЩ прилича на истински процес, при който сенаторите играят ролята на съдебни заседатели, екипът от конгресмени (от долната камара на Конгреса, която вече гласува за импийчмънт) играят ролята на прокурори, а президентът е защитаван от специална група адвокати. Американската конституция описва процеса на импийчмънт в доста широки термини и всеки път, когато Сенатът е изправен пред необходимостта да обмисли отстраняването на президента, мнозинството в Сената разработва набор от процедурни правила, чрез които процесът преминава. След това тези правила се приемат с общ вот на сенаторите.

Първият етап от предателството срещу президента вече на практика е осъществен… Белият дом се опита да накара Сената незабавно да гласува импийчмънт, тоест да обяви обвиненията за недоказани, което веднага и напълно щеше да оправдае Доналд Тръмп без дълъг дебат и изслушване на свидетелски показания. Но вместо да проведе блиц процедура и незабавно гласуване, ръководството на републиканската фракция в Сената реши все пак да организира цялостен „процес“, като по този начин отвори възможности за нови предателства.

Пикантен характер на сегашната ситуация дава възможността президентът вече да бъде предаден два пъти. „Уолстрийт Джърнъл“, позовавайки се на източници в Белия дом, съобщава, че убийството на иранския генерал Касел Солеймани , което постави САЩ и Иран на ръба на гореща война, всъщност представлява един вид „политически подкуп“, който Тръмп дава на републиканските сенатори в замяна на подкрепа срещу импийчмънт. Солеймани е мъртъв, но импийчмънтът засега се движи според неблагоприятния за президента сценарий. Ако информацията на вестника е вярна, това означава, че републиканските сенатори, които са получили от Тръмп желаното насилие срещу Иран, не са могли или не са искали да „задушат“ импийчмънта още в самото начало на процедурата в Сената.

Фазата на импийчмънта в Сената започва във вторник, а "прокурорите на Конгреса" вече са внесли официалното си обвинение. "Президентът Доналд Дж. Тръмп използва официални правомощия, за да окаже натиск върху чуждестранно правителство да се намеси в изборите в САЩ за личните си политически облаги. По-късно той се опита да скрие този план, като спре Конгреса да разследва нарушенията", се казва в документа.

Показателно е, че звездният екип от адвокати, защитаващи Тръмп в Сената, изготви официален отговор на това обвинение в изключително офанзивен стил. Те не се опитва толкова да оправдаят държавния глава, а да докажат, че самите демократични прокурори са превратаджии, които възнамеряват да узурпират властта в Съединените щати, като я отнемат от американския народ и законно избрания президент.

"Импийчмънтът, стартиран от демократите в Камарата на представителите, е опасна атака срещу правото на американския народ… Това е неприкрит и незаконен опит за анулиране на резултатите от изборите през 2016 г. и намеса в изборите през 2020 г., които са след няколко месеца", написаха адвокатите на Тръмп в своето правно становище.

Съдейки по изчисленията на американските медии и изявленията на самите сенатори, балансът на силите в момента все още е в полза на Доналд Тръмп. За успешното отстраняване противниците на президента се нуждаят от две трети от гласовете на присъстващите сенатори, а републиканците вече имат мнозинство в Сената - 53 от сто.

Проблемът на президента е, както пише британският „Дейли Телеграф“, че вече четирима от републиканските сенатори всъщност са на страната на „прокуратурата“ и са готови да гласуват за цялостен процес, както и за призоваване в Сената дори на онези свидетели на демократите, които не са били изслушани в Конгреса, включително например бившия съветник на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън. Като се има предвид, че Болтън беше изгонен от Белия дом след чутовен скандал и не харесва много Тръмп, този нов свидетел може да стане изключително проблематичен за президента.

Процесуалните правила се определят с обикновено мнозинство, което означава, че дори демократите и техните съюзници сред републиканците да нямат достатъчно гласове, за да отстранят президента от поста, те обаче може да са достатъчни, за да контролират изцяло самия ход на импийчмънта, включително блокиране на свидетели, които биха помогнали на Тръмп да спечели политически точки. Например по този начин призивът да искат показанията на баща и син Джо и Хънтър Байдън (които бяха замесени в корупционен скандал в Украйна), както и украинския политически стратег Александра Чалупа, която събира украински „кал“ в екипа на Тръмп по нареждане на Демократическата партия за предизборната кампания през 2016 година.

Ще бъде ли всичко това голяма победа за демократите? Едва ли. В най-лошия случай, дори ако официалното призоваване на свидетели в Сената е блокирано, физически е невъзможно да бъдат спрени адвокатите на Тръмп в Сената, а телевизионното излъчване на самия „сенатски съд“ ще им осигури максимална аудитория, която да може да разкаже почти цялата история на корупционните схеми. Освен това този вид компрометиращи доказателства (само за импийчмънт или други подобни форсмажорни ситуации) екипът на Тръмп отбеляза повече от достатъчно.

Съдейки по факта, че придружаващите материали за „сенатския съд“, съставени от лоялен комитет за разузнаване на Тръмп, вече съдържат цели видеоклипове относно корупционните отношения на администрацията на Обама, Демократическата партия и киевските политици. Може да се очаква, че подобни материали ще бъдат представени на по-широка телевизионна аудитория с ужасяващи последици.

Независимо от резултата от гласуването по процедурни въпроси и броя на предателите сред републиканските сенатори, най-важният фактор в политическото уравнение на импийчмънта остава, че процесът е непопулярен сред обикновените американски избиратели. С други думи авторите на идеята не можаха да убедят обикновените републиканци, че Тръмп наистина е извършил някакво престъпление.

Адвокатите на Тръмп вече на практика обявиха импийчмънта за опит за завземане на властта и ако се опитат да го прекратят, последният коз на американския президент ще бъде гражданската война, за която той вече намекна в Туитър на по-ранен етап от политическия конфликт в САЩ.

Най-вероятно именно този риск ще спре групата републикански сенатори, които скрито желаят да се отърват от неудобния президент. Дори те на практика не искат да видят САЩ в огъня на истински конфликт за власт, в който приблизително равни части от американското общество ще се борят за власт чрез открито насилие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай