Путин закъсня с 50 минути за среща с папата

Папата и Путин обсъждат конфликтите в Украйна и Сирия

Путин закъсня с 50 минути за среща с папата | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин бе приет от папа Франциск, ден преди пристигането във Ватикана на делегация от украински католически духовници, за да обсъдят кризата в страната им, предадоха Ройтерс и ДПА.

Путин пристигна в папската държава в началото на своя 10-часова визита в Италия, която включва и среща с италианския премиер Джузепе Конте. Черната лимузина на руския държавен глава влезе във Ватикана с 50 минути закъснение. Путин е закъснявал и за другите две свои срещи с Франциск - през 2013 г. също с 50 минути и през 2015 г. с повече от час, припомня Ройтерс.

На срещата им през 2015 г. папата прикани Путин да положи "искрени и големи усилия" за прекратяването на боевете между правителствената армия и проруските сепаратисти в Източна Украйна. Преди днешната среща държавният секретар (премиерът) на римската курия кардинал Пиетро Паролин отбеляза, че Путин представя себе си като "вярващ човек". Според кардинала папата и Путин ще обсъдят конфликтите в Украйна и Сирия.

По време на визитата си в Рим, Путин, освен че ще разговаря с папата, ще има и срещи с популисткото правителство на Италия, което призова за облекчаване на санкциите, въпреки продължаващата криза на Москва със Запада.

Историческият център на Рим е блокиран от съображения за сигурност – движението по 50 улици е преустановено и италианските медии съобщават, че сигналите на мобилните телефони могат да бъдат заглушени.

Медиите припомнят, че крайнодесният вицепремиер Матео Салвини често изразява адмирации по адрес на Путин и неговото коалиционно правителство защитава преразглеждането на санкционната политика на ЕС към Москва. В навечерието на визитата си в Рим Путин похвали Салвини и неговата партия "Лига" за това, че имат "гостоприемно отношение" към Русия.

"Те настояват за бързо премахване на антируските санкции, въведени от САЩ и ЕС," каза Путин в интервю за в. „Кориере дела Сера“.

Според руските медии диапазонът на разговорите на Путин в Рим ще е доста широк: от отношенията между Русия и ЕС, през ситуацията в Сирия, Украйна и Либия както и случая с иранската ядрена програма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай