Путин, Тръмп и сие от Г-20 се срещат в Осака

Търговската война между САЩ и Китай и напрежението около Иран се очаква да бъдат водещи теми на срещата

Путин, Тръмп и сие от Г-20 се срещат в Осака | StandartNews.com

Търговската война между Съединените щати и Китай и напрежението около Иран се очаква да бъдат водещи теми на срещата на върха на Г-20 през уикенда, която се открива днес в западния японски град Осака, съобщи ДПА.

Американският президент Доналд Тръмп и неговият китайски колега Си Цзинпин ще се срещнат утре и това ще е един от най-нетърпеливо очакваните моменти на тазгодишния форум на водещите световни икономики.

Експертите са разделени по въпроса дали Тръмп и Си могат да сключат сделка или поне да направят пауза в търговската война, или двете страни ще продължат по пътя на икономическото разделение.

Япония се надява да използва срещата на върха, за да даде отпор на протекционизма по света, но остава неясно дали Токио може да се противопостави на тази тенденция, особено при положение, че правителството се опитва да не разгневи Тръмп.

Очаква се изменението на климата да бъде горещо дебатиран въпрос на срещата на върха. САЩ искат да избегнат използването на израза "глобално затопляне", докато Франция настоява ангажиментите за ограничаване на въглеродните емисии да бъдат включени в окончателната обща декларация.

Тръмп ще се срещне и с други световни лидери, включително руския президент Владимир Путин и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Около 32 000 полицейски служители и други членове на службите за сигурност са разположени за срещата на върха, която се провежда в момент, когато наближава тропически циклон, донесъл проливни дъждове в Осака.

Путин vs. Тръмп

Срещата между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп в кулоарите на форума на Г-20 в Осака в петък може да продължи до час и половина. Това личи от работния график на Тръмп, публикуван от пресслужбата на Белия дом, предаде ТАСС.

Според документа е предвидено срещата да започне в 14,00 ч. местно време (8,00 бълг. време). Следващата по време среща на американския президент е с президента на Бразилия Жаир Болсонаро от 15,30 ч. (9,30 ч. бълг. време).

Вчера помощникът на руския президент Юрий Ушаков съобщи, че Путин и Тръмп ще имат на 28 юни отделна среща в кулоарите на форума в Осака, като разговорът им може да продължи около час.

По думите на Ушаков срещата ще се състои в помещение в зоната за двустранни преговори, подбрано от американската страна. Той добави, че двамата ръководители сами ще определят дневния ред.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай