Путин скръцна със зъби на Вучич. Реакцията

Ще посмее ли да не отиде сръбският президент на срещата на БРИКС

Путин скръцна със зъби на Вучич. Реакцията | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

Сръбският президент Александър Вучич си навлече гнева на Кремъл с едно изказване, което не е ясно докъде ще го доведе в отношенията с руските му благодетели.

Вчера той обяви, че е получил покана от Русия за срещата на БРИКС, която ще се проведе през октомври в Казан. Поканата дошла преди 10 дни.

Президентът прояви неочаквана смелост като заяви, че за съжаление тогава ще има важни гости от чужбина.

Откъде са тези тости не стана ясно, но очевидно това изказване изобщо не се е понравило на руския президент Владимир Путин, който си счита Сърбия за непробиваемата крепост за руско влияние и интереси. 

Факт е, че днес Вучич рязко смени тона.

Подчерта, че вчерашното му изявление не е било категоричен отказ.

„Казах, само че „ще видим“. Казах, че имам предварително организирани посещения и след това казах „ще видим“, изтъкна Вучич.

„Решението ще го взема между 10 и 15 октомври. Но нека да няма никакво съмнение: получихме важна покана от БРИКС. Просто исках да кажа, че имаме по-рано организирани важни посещения“, каза Вучич по време на съвместно посещение с президента на босненската Република Сръбска Милорад Додик на ремонтни дейности по граничния пункт „Каракай“ с Босна и Херцеговина.

След конфузното обяснение, сръбският президент реши да смени темата с добива на литий.

„Утре ще имам хора, които са против мината и хора, които са за мината. Ще имаме и някои хора от чужбина, с които ще разговаряме. Да видим различни неща, различни виждания по въпроса. Всички да се изправим едни срещу други. Но с разговор. А не със секири, мотики и не знам още какво“, заяви Вучич.

През юли Белград възстанови лиценза на австралийската компания "Рио Тинто" за добив на литий в долината Ядар, Западна Сърбия, две години след като предишното правителство спря процеса поради протести на природозащитни групи. Ако проектът бъде осъществен, той би бил най-голямата литиева мина в Европа и би покривал 90 процента от нуждите на Стария континент от този ценен за зеления преход метал. 

От 28 юни досега в Сърбия бяха организирани множество протести срещу добива на литий поради опасения за вредата му за околната среда. Протестиращите призовават сръбските власти да приемат закон за трайната забрана на проучванията и експлоатацията на литий и бор в Сърбия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай