Путин събира световни лидери на форум в Русия

Ще участват лидерите на страните-членки на БРИКС и други държавни и правителствени глави

Путин събира световни лидери на форум в Русия | StandartNews.com

Източник: Архив

Президентът на Русия Владимир Путин ще бъде домакин на среща на върха на групата БРИКС в столицата на Татарстан Казан.

На откриващата се днес среща той ще предложи серия инициативи, които да издигнат и сплотят организацията, която вече представлява една трета от световния брутен вътрешен продукт.

В нея ще участват лидерите на страните-членки на групата – Русия, Китай, Индия, Бразилия, Южна Африка, Египет, Иран, Обединените арабски емирства и Етиопия, както и външният министър на Саудитска Арабия, която е поканена да се включи в организацията.

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва обаче няма да пътува за форума заради лекарска препоръка да избягва продължителни полети. Той ще се включи в срещата чрез видеовръзка.

В четвъртък, 24 октомври Владимир Путин ще разговаря с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който също се очаква в Казан. Това ще е първата среща между Путин и Гутериш след началото на руската офанзива в Украйна, предаде АФП. В края на форума в Казан Путин ще има седем двустранни срещи, включително с Гутериш, обяви на брифинг вчера дипломатическият съветник на Кремъл Юрий Ушаков.

Украинското външно министерство осъди предстоящото участие на Гутериш във форума в Казан и припомни, че генералният секретар на ООН е отклонил покана за срещата за мир в Украйна в Швейцария.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай