Путин пуска кранчето на Турски поток на 8 януари

Реджеп Тайип Ердоган и Путин ще обсъдят турско-руските отношения

Путин пуска кранчето на Турски поток на 8 януари | StandartNews.com

Президентът Владимир Путин ще посети Турция на 8 януари, за да участва в стартирането на проекта "Турски поток", съобщи Кремъл в понеделник.

"Основната тема на това пътуване е откриването на "Турски поток" и на тази дата (8 януари) наземният участък от турската страна на този важен международен проект ще бъде завършен", заяви говорителят на Путин Дмитрий Песков.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган и Путин ще обсъдят турско-руските отношения, включително големи двустранни проекти, добави той. Песков каза още, че срещата вероятно ще се проведе в Истанбул.

Междувременно Исмаил Сафи, член на Съвета за сигурност и външна политика на турското президентство, заяви, че двамата президенти също ще проведат разговори за настоящата ситуация в Сирия и доставката на системи за противоракетна отбрана С-400, произведени от Русия, съобщи в. „Сабах“.

С приключването на приемателния терминал в Къйъкьой в Турция по-късно този месец, „Турски поток“ ще бъде готов да започне операции.

Първата линия на газопровода е предназначена за доставки на газ на турския пазар, докато втората ще доставя газ в Южна и Югоизточна Европа. Очаква се втората линия да тръгне от Турция през България, след това до Сърбия, Унгария и Словакия. „Турски поток“ ще има капацитет да транзитира 31,5 милиарда кубически метра газ годишно, което е равно на енергийното търсене на 15 милиона домакинства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай