Путин обеща победа над коронавируса до 3 месеца

Това ще стане ако бързо бъдат наложени строги мерки, категоричен е руският президент

Путин обеща победа над коронавируса до 3 месеца | StandartNews.com

Владимир Путин заяви днес, че Русия може да победи коронавируса за по-малко от 3 месеца, ако бързо бъдат наложени строги мерки, след като властите решиха от утре да преустановят всички редовни и чартърни полети от и до страната, предаде Ройтерс.

Московските власти заявиха, че затварят всички магазини, освен хранителните и аптеките от този уикенд, след като страната съобщи за най-големия си ръст от заразени за ден, който достигна 840 души.

Броят им е значително по-малък от много европейски страни, но кметът на Москва Сергей Собянин заяви във вторник, че реалният мащаб на проблема в столицата далеч надхвърля официалните данни.

В тв обръщение към нацията вчера Путин разкри нови мерки, насочени към забавяне на разпространението на вируса, и обяви следващата седмица за неработна за много руснаци, като призова хората да останат по домовете.

Днес той обсъди с мерките на среща с предприемачи.

„Това са принудителни мерки, те са временни. Но ще бъдат в сила по-кратко време и по-ефективни, ако бъдат по-строги“, заяви президентът.

„Но когато най-накрая излезем от тази ситуация, а това определено ще стане...Аз се надявам, че това ще бъде по-скоро“ – след два-три месеца“, допълни той.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че ведомството му прави 16 инфекциозни центъра и планира да приключи първите осем до края на април, а останалите до средата на март.

Собянин от своя страна съобщи, че всички магазини и молове, освен хранителните и аптеките, ще бъдат затворени от 28 март до 5 април. Ресторанти, кафенета и барове също няма да работят, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай