Путин обеща $1,4 млрд. на Сърбия и размаха пръст на Косово

Пале шарпланинец разнежи госта, който беше посрещнат с оръжейни залпове и камбанен звън в Белград

Путин обеща $1,4 млрд. на Сърбия и размаха пръст на Косово | StandartNews.com

Русия не е отписала Балканите и всички, които си мислят обратното, си правят сметки без кръчмар. Владимир Путин ни обеща газ, милиарди и защита срещу Косово и западните му покровители. Така медии в Белград обобщават резултата от визитата на руския президент, който си тръгва с подареното му кученце от породата шарпланинец. На външен вид палето е като роднина на кучето Бъфи, което Путин получи от Бойко Борисов преди 19 години в София.   

Руският президент беше посрещнат в Белград не просто като Големия брат, а "като Бог", подчертаха пък западните репортери.  
За "Путиновото пришествие", както нарекоха визитата, разбраха дори глухите и слепите след като визитата на господаря на Кремъл в сръбската столица беше възвестена  със звън на църковни камбани, оръдейни залпове. Огромни тълпи привърженици, развяващи портрети на Владимир Владимирович , заедно със сръбски и руски знамена, задръстиха булевардите, по които мина президентът на Русия.  
Путин кацна на летище "Никола Тесла" в Белград в 13:15 часа при изключителни мерки за сигурност. Неговият президентски самолет бе ескортиран  от самолети. МиГ-29, които Москва наскоро дари на Сърбия в отговор на трескавото създаване на собствена армия на Косово.
След като беше посрещнат от своя сръбски колега Александър  Вучич, руският гост положи венци на Гробището на освободителите на Белград, а след това на Паметника на червеноармееца. В Гробището на освободителите  са погребани бойци от Народноосвободителната армия на Югославия и войници от съветската Червена армия, които са дали живота си за освобождаването на Белград през 1944 г.
Путин недвусмилено показа доброто си отношение към своя домакин, срещу чието управление през последната седмица имаше многолюдни протести, като му връчи  Ордена на Александър Невски. Церемонията се състоя след разговори между двамата лидери в президентския дворец в Белград.
В отговор Вучич дръпна реч на руски, в която благодари за високата чест и посочи, че като лидер на Русия Путин е защитил жизнено важните интереси на сръбския народ. И напомни как през 2015 г. Русия е наложила вето на британската резолюция в Съвета по сигурността на ООН, която изискваше да се признае сръбски геноцид над други народи в бивша Югославия.
Вучич заяви също, че Сърбия няма да допусне да бъде унижавана от Косово и разчита на подкрепата на Москва.
На свой ред Путин казаи, че Русия съжалява за решението на косовските власти да създадат своя армия и вижда в това риск за дестабилизация на ситуацията на Балканите.
"Безусловно, това е пряко нарушение на резолюцията (на ООН), която не допуска създаването на територията на Косово на каквито и да било военни формирования, освен международния контингент на ООН", добави той по болната тема за сърбите.
След емоционалните слова дойде ред и на цифрите.
Русия е готова да вложи около 1,4 милиарда долара за развитие на инфраструктурата в Сърбия за преминаването на "Турски поток, а между двете страни бяха подписани споразумения за 200 милиона евро.


"Ние тази работа фактически я подготвяме, даже на практика я започваме, но в крайна сметка всичко ще зависи и от други страни, в това число от страни от Европейския съюз, доколко те ще бъдат в състояние да защитят своите суверенни национални интереси в диалога с европейските структури", подчерта още руският президент по повод втория ръкав на "Турски поток", който трябва да захрани Европа с руски газ.

"Водещият руски инвеститор в сръбската енергетика е компанията "Газпром нефт", която вложи в дъщерната си компания "Нефтена индустрия на Сърбия" (НИС) около 3 милиарда долара, а също така възнамерява да инвестира до 2025 г. още 1,4 милиарда долара", конкретизира Путин.
По думите му в момента НИС е най-големият данъкоплатец в Сърбия и една от водещите нефтени и газови компании в Източа Европа.
"Омръзна ми да слушам как от всички посоки на света могат да ни докарат газ, но истината е, че ние досега получаваме само руски газ и то на най-добрите цени", каза Вучич. И огласи финансовите параметри на подписаните близо 20 споразумения между Белград и Москва.
"Стойностата на подписаните днес договори е за 200 милиона евро, но ако направим всичко така, както започнахме сумата ще скочи до 600 милиона", обясни Вучич.
Междувременно тв каналат РСТ включи жителите на сръбското село Путиново, които обявиха, че са изринали метър сняг и са подготвили местна домашна ракия, с която искат да почерпят руския президент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай