Путин и Ердоган се срещат в Сочи

Положението в Северна Сирия ще бъде основната тема на днешната среща

Путин и Ердоган се срещат в Сочи | StandartNews.com

Положението в Северна Сирия ще бъде основната тема на днешната среща в Сочи между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския държавен глава Владимир Путин.

Москва смята, че дългосрочната стабилност на региона може да бъде постигната само чрез възстановяване на сирийското единство и че трябва да бъдат взети предвид интересите на всички етнически и религиозни групи.

Анкара обаче иска сирийските правителствени сили да напуснат районите близо до турската граница, за да може той да настани там до два милиона бежанци.

По-рано Турция заплаши, че ще поднови военната си офанзива в Северна Сирия, ако кюрдските бойци не се изтеглят напълно на 30 километра от турско-сирийската граница.

Под натиска на Съединените щати миналия четвъртък Анкара склони да спре бойните действия в рамките на 120 часа от зоната за сигурност в района, които изтичат тази вечер в 22 часа българско време.

„Споразумяхме се за 120 часа. През нощта във вторник срокът изтича. Ако има изтегляне, има. Ако няма, в минутата, в която изтече 120-ят час, продължавайки оттам, откъдето спряхме, ще продължим да смачкваме главите на терористите“, каза преди дни в провинция Кайсери турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай