Путин: Ако няма транзит, и Украйна остава без газ

Киев не мисли за обикновения гражданин, който трябва да плаща висока цена за политическите трикове, обяви руският лидер

Путин: Ако няма транзит, и Украйна остава без газ | StandartNews.com

Ако няма транзит на руски газ през Украйна, то тогава няма да има доставки на синьо гориво и за Киев. Това заяви руският президент Владимир Путин в Пекин, пише РИА Новости.

По-рано украинската компания "Нафтогаз“ обвини Москва, че започва „нова газова война”. Междувременно независимите експерти смятат, че суровата реторика на страните е причинена от необходимостта да се изложат позициите им преди началото на тристранните преговори за газ (Москва - Киев - Брюксел), насрочени за май.

"Представете си, че няма транзит, тогава няма да има доставки на газ за Украйна. Това е толкова сериозен въпрос и те се заблуждават, участват в някакви политически кавги, вместо да мислят за обикновения гражданин на Украйна, който живее от настоящите тревоги и трябва да плаща висока цена тези политически трикове, ”каза руският лидер.

"Руската страна вече каза: минимум с 25% цената ще е по-ниска, ако направо ще получава газ от Русия. Нали разбирате, че през годините тарифите за топлоенергия в страната, за електроенергия и за електричество - са се увеличили с 1,4 хиляди процента. Стандартът на живот пада, катастрофално пада, "добави Путин.

Настоящото споразумение между Москва и Киев изтича на 31 декември 2019 г.

Междувременно Украйна работи без руски покупки на газ повече от три години. Според официалното обяснение на Киев, Украйна получава "синьо гориво" от своите европейски партньори в обратната посока (реверс).

Според Путин, ако няма транзит на газ до Украйна, тогава няма да има реверс. "Нашият газ отива в Западна Европа по газова тръба от съветските времена.  Има клонове от транзитната газова тръба до цяла Украйна. Това е абсолютно известно за професионалистите ”, каза президентът. "Това е боклук, това е глупост, това е измама, няма реално обратно връщане," каза той, обяснявайки, че газ влиза в Украйна чрез тръби, както обикновено. "И след това е написано на документи, че става реверс." "Няма реално реверс! Това е невъзможно: сутрин да тече газ през тръбопровода за транзит към Европа, а през нощта да се връща в обратен режим. Това е просто технологично невъзможно," обяснява руският президент.
 По думите му,  Киев плаща два пъти повече за този газ, отколкото ще му струва, ако  го закупи директно.

Главното послание на президента е: ако транзитното споразумение не бъде постигнато, Украйна ще остане не само без "официален" руски газ, но и "неофициален" – така наречения виртуален реверс.
Преговорите за ново транзитно споразумение в тристранен формат Русия-Украйна-Европейската комисия започнаха от средата на миналата година. Последната среща се проведе през януари 2019 г.

Преди  няколко дни  „Нафтогаз“ предложи своя версия на транзитно споразумение, според което на „Газпром“ се предлага да резервира 60 милиарда кубически метра транзитен капацитет на украинската газопреносна система за период от десет години. Москва обаче вече даде ясно да се разбере, че като се вземат предвид тръбопроводите , които заобикалят Украйна :"Северен поток-2" и "Турски поток", които са в процес на изграждане, необходимостта от украински транзит ще остане в много по-малък обем.

"Желанието на "Нафтогаз" е съвсем ясно:  компанията иска да заложи известно количество изпомпване на газ за дълго време, за да знае на какви финансови потоци трябва да разчита, за да поддържа газопреносната си система", каза Сергей Пикин, директор на Фонда за енергийно развитие.  "Смятам обаче, че "Газпром" няма да се съгласи с тези условия. Записването на 60 милиарда кубически метра е нерентабилно за Русия, тъй като скоро ще влезе в експлоатация „Северен поток-2“ и втората тръба от „Турски поток“. Според мен е реалистично Киев да очаква 15-20 милиарда кубически метра годишно."

Очевидно, осъзнавайки че предложението й няма да бъде прието веднага, украинската страна се обърна към обвинителната реторика, упреквайки Москва за разгръщане на "новата газова война". Това заяви изпълнителният директор на "Нафтогаз Украйна" Юрий Витренко.

Според него Русия почти със сигурност ще спре да изпомпва газ през Украйна през 2020 година. Като доказателство той посочи увеличаване на обема на транзита на горива в момента, което може да е индикация за вливане на големи количества суровини в газохранилища в Европа. Така Москва възнамерява да покрие бъдещите нужди на европейските потребители без украински транзит. Междувременно Киев не е готов да спре транзита на руски газ. Според Витренко "Нафтогаз" просто няма технически модел за функционирането на украинската газопреносна система в този случай.

Според експерти настоящият обмен на твърди изявления между страните не е нищо повече от етап на подготовка за тристранните преговори между Украйна, Русия и Европейската комисия през май. Според Сергей Пикин в края на краищата страните непременно ще постигнат споразумение, от което Украйна действително има интерес (за да не остане без „синьо гориво“), и Русия, чиито „алтернативни“ газопроводи все още са далеч от окончателното въвеждане в експлоатация.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай