Първо интервю на председателя на ЕК

Не искаме твърд Брекзит. Това не е добре за нито една от двете страни

Първо интервю на председателя на ЕК | StandartNews.com

В първото си интервю за няколко европейски вестника новоизбраният председател на ЕК Фон дер Лайен каза, че ЕС първо ще изчака да бъде избран новият британски премиер и след това ще прави опити за преговори. „Не искаме твърд Брекзит. Това не е добре за нито една от двете страни. Разполагаме с добро споразумение за излизане“, изтъкна Фон дер Лайен, имайки предвид постигнатото споразумение между ЕС и Лондон, което бе отхвърлено и от двамата кандидати за поста на британския премиер Тереза Мей – Борис Джонсън и Джереми Хънт. Тя отново изрази становището си, че би удължила срока за преговори за Брекзит, ако Лондон даде основателна причина за това. „Брекзит без сделка предполага сериозни негативни последици и за двете страни, да не говорим какво означава за Ирландия. Ето защо трябва да направим всичко възможно, за да постигнем „подреден“ Брекзит. Начинът, по който го извършим, ще определи бъдещите ни отношения с нашия съсед - Обединеното кралство“, обясни тя и допълни, че Брюксел може да предостави спешна помощ за държави като Ирландия, върху които би паднала тежестта на Брекзит.

По темата с върховенството на закона в Полша и Унгария Фон дер Лайен каза, че „ние искаме мониторинг за всички държави членки, за да избегнем впечатлението, че част от Европа гледа другите с фундаментално критичен поглед. Всички ние трябва да научим, че пълното върховенство на закона е винаги наша цел, но и че никой не е съвършен“.

В отделно интервю за германския вестник „Ди Велт“ Фон дер Лайен обеща да заеме твърда позиция по отношение на Русия и да запази санкциите заради ролята на Москва в конфликта в Източна Украйна. „Кремъл не прощава слабостта. От позицията на силата трябва да запазим санкциите срещу Русия“, каза тя, като добави в същото време, че ЕС трябва успоредно с това „да търси диалог с Москва“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай