Първи версии за падналия самолет (ОБЗОР)

Проблем с автоматиката или дефект в управлението разследват специалистите

Първи версии за падналия самолет (ОБЗОР) | StandartNews.com
  • Проблем с автоматиката или дефект в управлението разследват специалистите
  • Очевидец твърди, че от машината полетели странни предмети

Директорът на руската компания "Алианс за авиоционните технологии" Виктор Прядка твърди, че проблем с автоматиката може да е причина за падналия Boeing 737-800 MAX на Ethiopian Airlines, който в неделя погуби 157 човека от 35 страни. Не е възможно  още сега да е ясна точната причина, но да не забравяме, че това е втория инцидент за последните 5 месеца на самолет от тази модификация, казва Прядка пред Спутник.  

Boeing 737-8 MAX е от скоро, затова може да се предположи, че автоматиката е нова и е възможно пилотите да са имали проблем с набирането на височина. Възможно е датчиците на автоматичната система за управление да са давали невярна информация и да е имало несъответствие във вертикалната равнина между тягата на двигателите и маневрите на самолета. Това би могло да доведе до загуба на скорост, което може да е фатално, особенно при ниска височина, смята Прядка.

И според военния летец генерал-майор Владимир Попов проблемът най-вероятно в системата за управление на самолета. Техниката е изключително сложна, високоинтелектуална, дава голям плюс за обезпечаване на безопасността. Но може да има и минуси, когато пилотите не успеят възможно най-бързо да отреагират на първоначално неголям проблем, който обаче може да прерастне в аварийна ситуация, твърди Попов.

Според него ако пилотите разчитат изцяло на техниката, това може да им изиграе много лоша шега. Мнозина казваха, че този самолет е снабден с интелект, почти равен на трети член на екипажа, но както всяка техника, и тази може да откаже. Разбира се, още е рано да се правят изводи, казва още Попов.

ВИЖ ОЩЕ: Още две държави отказаха фаталния Боинг

Падащият самолет е оставил в небето димна следа и е издавал странен звук, пише Ройтер, позовавайки се на очевидец на катастрофата. Собственник на земята, където падна Боинг-ът, разказал, че преди да се разбие, неочаквано се е завъртял.

Етиопецът видял неголеми предмети, които излетели от самолета и приличали на хартия. Друг очевидец пък разказвал как преди да промени посоката си и рязко да падне, самолетът се опитал да набере скорост.

Междувременно международният авиационен комитет обяви, че е готов да окаже помощ при разследването на катастрофата, се съобщава на сайта на комитета.

Руският депутат Алексей Пушков пък поиска и Русия да преостанови полетите с Boeing-737 MAX 8. Китай, Етиопия, Индонезия и Британия вече спряха самолетите от този модел.

ВИЖ ОЩЕ: Последният полет на Катя и Саша разплака света

Сбербанк днес потвърди смъртта на двамата си сътрудници – съпрузите Екатерина и Александър Полякови. Третият загинал в катастрофата е инструктурът по парашутен спорт Сергей Вяликов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай