Протестиращи в Белград нахлуха в телевизията

Демонстрантите, останали пред зданието, пък хвърляха яйца по фасадата

Протестиращи в Белград нахлуха в телевизията | StandartNews.com

Демонстранти срещу управлението на сръбския президент Александър Вучич нахлуха снощи в сградата на държавната телевизия РТС в Белград. Преди това те блокираха входа на медията.

Част от демонстрантите успяха да пробият полицейския кордон и нахлуха вътре. Веднага след това на мястото бяха изпратени спецчасти, които попречиха на протестиращите да се качат до горните етажи на сградата.

Демонстрантите искат да се включат на живо в предаванията на телевизията, за да направят изявление за причината за продължаващите месеци наред протести из цялата страната. Начело на групата, която влезе в РТС, е лидерът на "Двери" Бошко Обрадович.

"Никой от служителите на РТС няма да пострада, защото повечето от тях мислят като нас. Влязохме тук, за да върнем телевизията на народа и ще я освободим", заяви Обрадович.

Демонстрантите, останали пред зданието, пък хвърляха яйца по фасадата. Полицията започна преговори с протестиращите и не реагираше на провокациите. Около час след нахлуването в сградата на телевизията там влезе и жандармерия и изведе някои от демонстрантите.

Междувременно, Министерството на културата и информацията излезе с декларация, в която заявява, че нападението на демонстранти срещу сградата на РТС „преминава деликатната линия, която дели обществото от анархията и беззаконието“. „Призоваваме групата, влязла в сградата, да се изтегли, а останалите, които ги подкрепят, да се въздържат от подобни действия“, се казва в декларацията на министерството.

За пореден път протестиращите срещу държавния глава се събраха първо пред Философския факултет в центъра на Белград. Там пред множеството говори известният драматург Синиша Ковачевич. "Ако не кажем "Стига!", тук ще останат само старците! Коренът на всички злини се намира в сградата на улица "Андричевич" (където се намира президенството, бел.ред.)", каза още Ковачевич и добави: "Той ни превърна в модерни роби!".

Граждански протести под мотото "Един от 5 милиона", които се провеждат от 30 ноември насам веднъж седмично, тази вечер освен в Белград имаше още и в Крагуевац, Ягодина, Пирот, Брус, Александровац, Смедерево.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай