Протести в САЩ отново след прострелян чернокож

Полицията разпръсква сълзотворен газ

Протести в САЩ отново след прострелян чернокож | StandartNews.com

Гняв на протестиращи заради стрелба на чернокож от полицията се разля в Уисконсин, САЩ за втора поредна нощ, като полицията отново изстреля сълзотворен газ по стотици протестиращи, които не спазват полицейския час и хвърлят бутилки към охраняващите.

Югоизточният град на Уисконсин - Кеноша се превърна в поредната сцена на расови размирици в САЩ след кадрите, на които се вижда  полицай стрелящ  Джейкъб Блейк, очевидно отзад, докато се опитва да взеле в кола с трите си деца вътре. Видеото се разпространи широко в социалните медии в неделя. 29-годишният чернокож е хоспитализиран и според съобщение състоянието му е стабилно.

Стрелбата привлече губернатора на щата Тони Евърс, който също извика 125 членове на Националната гвардия в понеделник, след като предходната нощ протестиращите подпалиха автомобили, разбиха прозорци и се сблъскаха с офицери.

Полицията за първи път пусна сълзотворен газ в понеделник около 30 минути след полицейския час в 20:00, за да разпръсне протестиращите, които скандираха: „Няма правосъдие, няма мир“, тъй като те се сблъскаха с редица офицери, които носеха защитна екипировка и стояха рамо до рамо пред сградата на съда. Но стотици хора останаха наоколо, крещящи на полицията и запалвайки пожари, включително на камион за боклук в близост до съдебната палата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай