Протести в Мадрид срещу кабинета на Санчес

Демонстрантите се обединиха под слогана „За обединена Испания, избори сега”

Протести в Мадрид срещу кабинета на Санчес | StandartNews.com

Няколко хиляди души излязоха по улиците на Мадрид на протест, организиран от опозицията,  срещу испанския премиер Педро Санчес, съобщи  Ройтерс. 

Демонстрантите се обединиха под слогана „За обединена Испания, избори сега” и изпълниха площад „Колон” с испански знамена.  

Миналата седмица социалистическото правителство на Санчес оповести намерението си за преговори, допълва bTV. Опозицията обаче определи тези действия  като „предателство и капитулация“ пред натиска на сепаратистите, и призоваха за предсрочни избори.

Санчес пое властта в Испания през юни 2018 г., но правителството му е на малцинството – едва една четвърт от депутатите в парламента и разчита на каталунските националисти и други малки партии за подкрепа.  Премиерът обаче категорично отхвърля нов референдум за независимост на Каталуния. 

Правителството е изправено пред ключово гласуване следващата сряда – за Бюджет 2019 г., което най-вероятно ще се провали без подкрепата на каталунските партии. Те заявиха, че гласът им ще зависи от преговорите, включително въпроса за независимостта. Ако испанското Народно събрание не одобри законопроекта за бюджета, може да се стигне до предсрочни избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай