Неделя,

Протести в Гърция срещу новите бежански центрове

От: Стандарт -
A
A
A

Несъгласни с решението на гръцкото правителство за изграждане на нови бежански центрове жители на островите Лесбос, Хиос и Самос се очаква да протестират днес в гръцката столица Атина, съобщава МИА. Протестиращите настояват управляващите да оттеглят решението си.

Не е възможно няколко острова да понасят натиска от мигрантския поток единствено заради географското си разположение, категоричен е областният управител на островите в северната част на Егейско море Костас Мудзурис.

Регионалният съвет на северен регион на Егейско море на свое извънредно заседание прие резолюция, с която да се прекрати диалогът с представители на централната власт заради решението за изграждане на центрове от затворен тип за бежанци и мигранти на пет гръцки острова докато не бъде оттеглено това разпореждане.

Реакцията на местната власт дойде след изявление на говорителя на правителството, че Министерството по въпросите на миграцията и бежанците „поради обществения интерес е упълномощено да издаде разпореждания” за използване на терени за построяване на контролирани центрове за бежанци и мигранти.

В резолюцията се подчертава се, че няма необходимост да бъдат изграждани нови центрове, а да се затворят съществуващите, което е една от конфликтните точки между местната и централната власт.

По официални данни на правителството, към 11 февруари на островите в североизточната част на Егейско море са настанени 42 102 бежанци и мигранти. Най-голям брой – 21 771, са на остров Лесбос. В местния лагер Морина живеят 19 500 души при капацитет 2 840.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички