Продават на търг предмет свързан с Мария-Антоанета

Творението беше показано публично за първи път от 50 години

Продават на търг предмет свързан с Мария-Антоанета | StandartNews.com

Предмет свързан с френската кралица Мария-Антоанетета ще бъде продаден на търг. Цената на рядката огърлица трябва да бъде пусната през ноември, и се очаква да стигне между 1.8 и 2.8 милиона щатски долара, предадоха Ройтерс и АФП.

300-каратовото бижу е от 18-и век и е изработено през десетилетието преди избухването на Френската революция през 1789 г. За последен път огърлицата е видяна публично през 1973 г., след което е станала част от азиатска частна колекция, отбелязва Ройтерс.

Изработена е от три реда диаманти. Творението беше показано публично за първи път от 50 години в лондонските зали на аукционната къща "Сотбис".

„Диамантите... в мините в Голконда в Индия са изчезнали в края на 17-и век и при повечето бижута от 18-и век... са били начупвани", казва пред Ройтерс Андрес Уайт Корийл от представителството на "Сотбис" за Европа и Близкия изток. "Така че да притежаваш непокътнато бижу от 18-и век с такъв размер и значение на диамантите, е изключителна рядкост", смята Корийл.

Смята се, че някои от диамантите може да са от позорната "Афера с диамантената огърлица", която опетни репутацията на Мария-Антоанета, непопулярната последна кралица на Франция преди избухването на Революцията, отбелязва Ройтерс.

Огърлицата е принадлежала на благородническа фамилия от Ангълси, чиито представители са я носили на коронациите на крал Джордж Шести през 1937 г. и на кралица Елизабет Втора през 1953 г., информира Ройтерс.

Бижуто ще бъде предложено за продажба на търг в Женева на 11 ноември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай