Присъствието на НАТО в Черно море е заради Русия

Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Присъствието на НАТО в Черно море е заради Русия | StandartNews.com

„Черно море е стратегически важно за НАТО и в района не трябва да има надмощие на една държава - Русия.“

Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в Брюксел с украинския премиер Денис Шмигал, съобщава БТА.

Според Столтенберг е необходимо свободно корабоплаване, а в района се наблюдава струпване на руски военни сили. Той отново призова Русия да се изтегли от Украйна и да спре подкрепата си за отцепниците. „Надяваме се на мирно решение“, посочи Столтенберг.

"Ние констатираме укрепването на Русия в Черно море след незаконното анексиране на Крим", каза Столтенберг.

Според него става по-специално дума за укрепване на руския флот.

"НАТО засилва присъствието си в Черно море, само през последните три седмици три кораба от американския флот бяха в Черно море. Включително проведоха учения с украинския флот. По този начин НАТО, засилвайки присъствието си в Черно море, придава стратегическо значение за този регион," каза генералният секретар на НАТО.

Украинският премиер Денис Шмигал определи присъединяването на Украйна към НАТО като основна краткосрочна цел. През септември се очаква украински бойци да участват в съвместно учение с НАТО край Одеса. Украинският премиер отбеляза също, че страната му строи две военноморски бази - в Черно и в Азовско море.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай