Премиерът: Затваряне на икономиките ще е фатално

В ЕС трябва да си помагаме здравните системи да удържат

Премиерът: Затваряне на икономиките ще е фатално | StandartNews.com

В ЕС трябва да си помагаме здравните системи да удържат, защото всяко затваряне на иконимките ще е фатално. Това обяви премиерът Бойко Борисов от Брюксел.

"Приветствам, че ЕК работим усилено за единен медицински протокол. Изключително важно е придобиването на ваксини от всички държави членки да бъде справедливо и прозрачно за всички", каза Борисов.

Министър-председателят постави и въпроса за Зелена сделка.

"Подкрепяме изключително много борбата с климатичните промени, опазването на околната среда, нисковъглеродните емисии, но в същото време искаме с Европейската комисия да се намери план за държавите от Централна и Източна Европа, на които огромната част от енергетиката им е на въглища. България е такава - близо 60% от енергията се произвежда от въглища", заяви Борисов.

Премиерът изтъкна, че разчетите на страната ни са за постигане на до 40% таван намаляване на емисиите до 2030 г.

„Това беше предела на нашите сили да се справим сами. Моите политически опоненти в България се надпреварват да говорят как искат да запазят миньорите, мините и топлоелектрическите централи, но в Европейския парламент социалдемократи, десни извън ГЕРБ, либералите от ДПС, от БСП са гласували за 60% таван“, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов.

В този контекст той разговарял с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен българските експерти, които работят по темата, максимално бързо да изпратят писмо с всички проблеми, които ще има страната ни, ако мине в такъв режим на скорошно затваряне на мощности.

Министър-председателят обърна внимание и на преговорите за бъдещото партньорство между ЕС и Обединеното кралство, които ще бъдат обсъдени на заседанието. "Брекзит, който както винаги съм казвал, върви много трудно вече няколко години. Надявам се да се намери компромисно решение, запазвайки се единството на ЕС", категоричен бе премиерът Борисов.

След това Борисов обсъди темата за климата и с премиера на Унгария Виктор Орбан. "Важен е дебатът, който ще проведем с колегите от Европейския съвет в контекста на представеното от ЕК предложение на План за климата до 2030 г., чиято амбиция е за намаляване на емисиите в ЕС до 2030 г. е повишена от 40 % на 55 % спрямо нивата от 1990 г.

Преди да вземем решение трябва имаме яснота как това ще се отрази на всяка държава и как можем да го постигнем, особено в условията на пандемия, когато допълнително финансово са натоварени държавите и бизнеса. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай