Предсрочни парламентарни избори в Украйна

Очаква се на тях Володимир Зеленски да повтори победата си от президентската надпревара

Предсрочни парламентарни избори в Украйна | StandartNews.com

Украинците гласуват днес на предсрочни парламентарни избори. Очаква се на тях Влодимир Зеленски да повтори победата си от президентската надпревара през април, отбелязва Ройтерс.

Зеленски и новото му правителство ще трябва и да изпълнят реформите, договорени с международните дарители, за да получи Украйна нови заеми в размер за милиарди долари и за да бъде икономиката стабилна.

Според последните социологически проучвания, публикувани през седмицата, партията на Зеленски "Слуга на народа" може да получи между 44 и 52% от гласовете, посочва Франс прес. На второ място с 11-13% е благосклонната към Русия формация "Опозиционна платформа", а на трето - партията "Европейска солидарност" на предшественика на Зеленски Петро Порошенко с 8%, следвана на четвърто място от партията "Отечество" на бившата премиерка Юлия Тимошенко с 4-7%.

Новопоявилата се през май партия "Глас" на рокзвездата Святослав Вакарчук е смятана за възможен коалиционен партньор на Зеленски, в случай че той не спечели абсолютно мнозинство. Социолозите й отреждат между 4 и 7%.

Прогнозите на социолозите се отнасят само за 225 места в парламента, избирани на пропорционален принцип. Останалите 199 депутати се избират по мажоритарната система в един тур, допълва Франс прес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай