Предричат гражданска война в Бразилия

Президентът е обвинен в злоупотреба с власт и намеса в дейността на разследващите органи

Предричат гражданска война в Бразилия | StandartNews.com

Пенсионирани бразилски военни прогнозираха, че страната може да стигне до гражданска война заради действията на Федералния върховен съд, който започна разследване срещу президента Жаир Болсонаро.

Държавният глава е обвинен в злоупотреба с власт и намеса в дейността на разследващите органи. За първи път за възможни престъпления на държавния лидер на обществеността стана известно от бившия министър на правосъдието Сержио Моро. Според ветерани, които са учили в една и съща военна академия с Болсонаро, решението за започване на разследване изостря кризата на отделните власти, а последствията от това биха могли дори да доведат до гражданска война.

Бразилският министър на правосъдието и обществената сигурност Сержио Моро подаде оставка на 24 април. Той беше назначен от Болсонаро на поста за да се бори с корупцията, но напусна след като президентът освободи ръководителя на федералната полиция.

Моро смята, че по този начин бразилският президент е искал да предотврати разследването на наказателни дела, свързани с неговите синове. След това съдията от Федералния съд Селсо ди Мело одобри разследването на Болсонаро заради публични обвинения за използване на служебното му положение за лична изгода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай