Празнуват оставката на президента на Судан преди обявяването й

Ал-Башир на власт от 30 години

Празнуват оставката на президента на Судан преди обявяването й | StandartNews.com

Протестът на народа продължава вече 4 месеца

Жителите на столицата на Судан Хартум масово излязоха на улиците с флаговете на страната, отбелязвайки оставката на президента Омар ал-Башир преди официалното й обявяване, съобщава кореспондентът на РИА Новости.

По улиците на града се провеждат масови демонстрации, жителите размахват знамената на страната и издигат "Ние спечелихме."

Трафикът по улиците е затруднен.

Суданската армия възнамерява да обяви създаването на нов правителствен орган, оглавяван от военните. Телевизионните канали в Судан обявиха излъчването в близко време на брифинга на представители на Министерството на отбраната за ситуацията в страната.

Суданската армия блокира пътя, водещ към сградата на държавната телевизия и радио, в района на сградата присъствието на армията е засилено.

В Судан народният протест продължава около четири месеца, като започна с искания за понижаване на цената на хляба, но постепенно доведе до лозунги за промяна на политическия режим на ал-Башир, който е на власт в страната от 30 години.

Ливанският телевизионен канал ал-Маядиен съобщи, че суданската армия е решила на извънредно заседание в четвъртък да свали Ал Башир от всички постове и да принуди правителството на страната да подаде оставка. От своя страна, тв каналът Ал Хадат съобщил, че суданските военни са задържали ексминистъра на отбраната на страната и редица други официални лица на фона на съобщения за евентуален военен преврат, затворено е и летището на Хартум. Тълпи от хора се събират около сградата на Генералния щаб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай