Православната църква на Украйна – независима

Вселенският патриарх подписа в Истанбул декрета за автокефалия

Православната църква на Украйна – независима | StandartNews.com

ФОТО: БТВ

Православна църква на Украйна се отдели от Руската православна църква (РПЦ) и получи независимост. Това стана днес по време на церемония в Истанбул, на която вселенският патриарх Вартоломей – духовният водач на православните християни от цял свят, подписа декрета за автокефалия на новата украинска православна църква.

Така официално приключи процеса по отделянето от Москва, договорен през октомври миналата година. Вартоломей ще връчи така нареченият „томос“ (указ, постановление на предстоятел на поместна църква по важен въпрос засягащ църковното устройство и организация) за автокефалност на украинския митрополит Епифаний на 6 януари, съобщи бТВ.

Официалните церемонии преди подписването на документа започнаха с литургия в църквата „Свети Георги“, на която присъства и украинския президент Петро Порошенко. В неделя - денят, в който според Юлианския календар се празнува Бъдни вечер, томосът ще отпътува за Украйна. В понеделник – на Коледа, в Киев се очакват всенародни тържества по повод независимостта на Украинската православна църква.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай