Прага гони двама дипломати на Русия

Един служител на посолството изпратил преднамерено скалъпена информация за планирана атака срещу чешки политиц

Прага гони двама дипломати на Русия | StandartNews.com

Правителството на Чехия обяви днес двама души от екипа на руското посолство в Прага за персона нон грата, след като служител на мисията разпространил невярна информация за планирана атака с отрова срещу трима политици, предаде АФП.

„Един служител на посолството изпратил преднамерено скалъпена информация за планирана атака срещу чешки политици до БИС (контраразузнавателната служба), заяви премиерът Андрей Бабиш пред репортери. Според него „целият случай изглежда е резултат от вътрешна вражда сред служители на посолството“.

„Предприехме подходящи и адекватни мерки и обявихме двама души от персонала на посолството за персона нон грата“, добави той.

На руските дипломати са дадени 48 часа да напуснат страната. Единият от тях е изпълняващият длъжността ръководител на представителството на Россотрудничество в Чехия Андрей Кончаков, а другият, чиято фамилия е Рибаков, ръководи Руския център за наука и култура.

Най-вероятно руското министерство на външните работи ще отговори реципрочно, каквато е обичайната дипломатическа практика.

Посолството на Русия в Прага вече нарече решението за изгонването на дипломатите „неприятелска стъпка, основана на недоказани обвинения“. В изявление на дипломатическата мисия се посочва, че „действията на чешката страна свидетелстват за нежеланието на Прага на нормализира влошените в последно време двустранни отношения.

Новината за експулсирането на двамата дипломати на Москва, след като преди близо месец руското посолство поиска полицейска защита за свой служител, който бе назован от чешки медии на фона на спекулации за план за отравяне на местни политици.

През април чешкото сп. „Респект“ писа, че руснак с дипломатически паспорт наскоро е пристигнал в Прага с рицин – токсична отрова, която може да бъде използвана като биологично оръжие. Мишената му били пражки кметове.

От началото на април отношенията между Прага и Москва са обтегнати заради демонтирането на паметник в чешката столица, посветен на съветския генерал Иван Конев, който ръководи освобождаването на града през Втората световна война

Руски дипломати нарекоха това „неприятелски акт на вандализъм“, а Следственият комитет на Русия започна наказателно производство срещу отговорните за демонтирането на паметника.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай