Вторник,

Потрес в Турция след земетресението

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Макар и бавно броят на жертвите на силния трус в Източна Турция продължава да расте. Междувременно властите хвърлят всички усилия, както в издирването и спасяването на затрупани под развалините хора, така и за настаняване на живите но останали без дом жители на засегнатата провинция Елязъг.

38 загинали, 45 спасени - това сочат до момента данните след земния трус с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер, разтърсил Източна Турция в петък вечерта. Държавата обеща пълна подкрепа и съдействие на пострадалите.

Ранените вследствие на труса са 594. Това уточни по време на съвместна пресконференция с вътрешния и министъра на благоустройството здравният министър Фахреттин Коджа. Той добави, че общо 104 души продължават да се намират в болници, като 13 от тях са в интензивно отделение. Здравният министър допълни, че паника е била причината 2/3 от потърсилите лекарска помощ 1607 души да се обърнат към лечебни заведения.

Министърът на благоустройството Мурат Курум съобщи, че в Елязъг има 400 резервни държавни жилища, които може да бъдат дадени на пострадалите от труса. По информация на екипите на министерството, които оценяват щетите, 76 са изцяло разрушените постройки, налага се спешно разрушаване на други 12 силно увредени сгради, за които има риск от рухване. На 645 постройки са нанесени сериозни щети, 540 са с леки или  средни щети.

Управлението по извънредните ситуации е доставило над 150 ТИР-а с помощи, включително 10 000 палатки за семейства, 17 000 легла, 37 000 одеяла. Финансови средства са отпуснали и различни министерства. Продължават да пристигат помощи, събрани от цяла Турция. Много хора са настанени в държавни учреждения, спортни зали и училища.

Броят на вторичните трусове надмина 788, като 21 от тях бяха с магнитуд над 4 по скалата на Рихтер.

Спасителите се надяват на чудо почти две денонощия след земетресението и разчитат да открият живи хора, ако такива са останали под руините на разрушените сгради.

Жена с детето ѝ като по чудо бяха спасени 24 часа след земния трус.

Почти 80 сгради са разрушени сгради, на 645 постройки са нанесени сериозни щети, други 540 са средно или слабо засегнати от земетресението. Над 15 000 души са останали без дом.

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу информира, че продължава устройването на палаткови лагери за хората поради неспиращите вторични трусове.

В момента в поразените области температурите са най-ниски. В такива условия спасителните работи продължават.

Останалите без покрив хора се настаняват и в различни институции, сред които спортни и сватбени салони, училища и други.

Сойлу допълни, че под останките в община Сюрсюрю се намират 6 души и добави, че все още текат часовете, в които има надежда за спасяване на оцелели.

В района на бедствието в събота пристигна президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган. Той заяви, че държавата ще действа бързо за възстановяване на инфраструктурата и никой пострадал няма да бъде оставен без подслон или храна.

Финансовото министерство обяви, че срокът за заплащане на данъците на живеещите в двете най-силно пострадали области – Елязъг и Малатия, ще бъде удължен.

Търговското министерство обеща подкрепа за изплащане на кредитите на местни малки фирми.

Специалисти-сеизмолози отбелязват, че епицентърът на земетресението е бил в по-слабонаселен район и това е намалило броя на пострадалите.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички