Посрещат премиер с коридор на позора

Лекари показаха презрението си към министър-председателя на Белгия

Посрещат премиер с коридор на позора | StandartNews.com

Лекарите в една от водещите болници в Белгия, „Сен Пиер“, организираха „коридор на презрението и позора” за премиера на кралството Софи Уилмес, която посети медицинското заведение, за да окаже морална подкрепа на служителите му. Според кадрите, показани от телеканала RTBF, лекари и медицински сестри се подреждат от двете страни на асфалтовата пътека, водеща към болницата, и когато кортежът с премиера се приближава, те обръщат гръб на колите, за да демонстрират възмущението си от това как белгийските власти се отнасят към здравната система в пандемията, предаде БГНЕС. „Лекарите настояват за финансови обезщетения или за повишение на заплатите за последните два месеца труд. Освен това персоналът на болницата „Сен Пиер“, подобно на лекарите в цялата страна, възмутено приема заповедта на правителството да задължи медицинския персонал да работи извънредно, ако е необходимо. Нашите лекари и медицински сестри работят извънредно през цялото време и принудителните мерки предизвикват сериозно недоволство", заяви Дирк ван Овертвелдт, говорител на лекарския профсъюз.

 

Уилмес, изказвайки се в болницата пред репортери, заяви от своя страна, че здравният сектор „се нуждае от преструктуриране и допълнително финансиране“. Премиерът разговаря с персонала на болницата в продължение на 40 минути, обещавайки както материална, така и психологическа подкрепа. От своя страна представителите на профсъюзите припомнят, че именно Уилмес е тази, която като бивш министър на бюджетните въпроси, е отговорна за намаляване на медицинските разходи през последните три години.

В Белгия въпросът за предоставянето на пряка финансова помощ на лекарите се разглежда от началото на април, но засега няма конкретни решения нито по сумите, нито по условията на плащанията, нито по категориите лица, на които се дължат, или по въпроса дали тези пари ще бъдат облагани с данък (данъкът върху дохода в Белгия може да достигне 40%). През изминалия месец правителството на страната съсредоточи всичките си усилия върху закупуване на маски и предпазни средства за медицинския персонал.

Към днешна дата повече от 9 052 души са починали от коронавирус в Белгия, открити са 55 280 случая на инфекция. Тестове за коронавирус се извършват само при остри симптоми на заболяването.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай