Порошенко: Край на дружбата с Русия от 1 април

Ръководителят на украинската държава благодари на депутатите на Върховната Рада

Порошенко: Край на дружбата с Русия от 1 април | StandartNews.com

Президентът на Украйна напомни, че от 1 април се прекратява Договора за дружба с Русия с публикация в социалната мрежа „Фейсбук“ , цитиран от TACC. "Както обещах, от 1 април, след приключването на всички официални процедури, така нареченото базово споразумение с Москва приключва", написа Порошенко в изборния ден. Украйна избира днес президент. Основните кандидати са комедийният актьор Володимир Зеленски, който събира 20,9% подкрепа, сегашният държавен глава Петро Порошенко /13,7%/ и опозиционният лидер Юлия Тимошенко с 9,7 процента доверие.

ВИЖ ОЩЕ: Украйна избира президент

За прекратяването на споразумението с Русия, ръководителят на украинската държава благодари на депутатите на Върховната Рада. "Благодарен съм за демонстрираната държавническа позиция на народните депутати на Украйна, подкрепили инициативата и гласували съответния закон през декември миналата година", написа той.

Договорът за приятелство, сътрудничество и партньорство между Русия и Украйна е подписан през май 1997 г. и влезе в сила през април 1999 г. за период от 10 години, с автоматично подновяване за следващите десетгодишни периоди. През септември миналата година Киев уведоми Москва за решението си да не подновява документа.

"Знаете, че днес Украйна премести часовника напред към пролетта, аз вярвам, че в същото време ще направим крачка към една успешна, просперираща, европейска Украйна," каза в същото време лидерът на партията "Отечество" Юлия Тимошенко. Тя е конкурент на Порошенко за Поста. Тимошенко гласува днес в избирателна секция в един от лицеите в Киев. "Смятам, че днес започва нов етап в историята на страната, Считам, че пролетта ще спечели, имам абсолютно убеждение, че Украйна чака промяна”, каза още тя, цитирана от „Фокус”

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай