Помпео иска от Орбан да се откаже от Турски поток

Администрацията на Доналд Тръмп активно се противопоставя на руските газови проекти в Европа

Помпео иска от Орбан да се откаже от Турски поток | StandartNews.com

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще използва визитата си в няколко европейски страни следващата седмица, за да ги призове да се откажат от подкрепата си за проекта „Турски поток“, съобщи РИА "Новости", като се позова на изявление на високопоставен служител на Държавния департамент.

 

Предвижда се в периода от 11 до 15 февруари Помпео да посети Унгария, Словакия, Полша, Белгия и Исландия.

 

"В Унгария ще продължим да настояваме за диверсификация на енергодоставките в Централна Европа. Държавният секретар ще призове Унгария за по-активното й участие в завършването на терминала на о-в Крк за внос на втечнен газ и изграждането на тръбопровода, както и ще се опита да убеди Унгария да оттегли подкрепата си за „Турски поток“, заявил представителят на ведомството.

 

Служителят отбелязал също, че в Будапеща ще бъдат обсъдени теми, свързани с укрепване на отношения в сферата на сигурноста и засилване на способностите на НАТО за сдържане на руската агресия.

Представителят на Държавния департамент уточнил, че Помпео ще призове Унгария „да прекрати блокирането на взаимодействието на НАТО с Украйна“.

Служителят съобщил още, че предстои активизиране на усилията на Вашингтон за възпиране на влиянието на Русия и Китай в района.

"Ще се опитаме да увеличим навсякъде в Централна Европа нашето дипломатическо, търговски, военно и културно присъствие. Смятаме, че това е навременно и необходимо. Отчитаме като наш недостатък, че през последните десетина години отслабихме влиянието си в Централна Европа, което доведе до появата на вакуум, от който се възползваха Китай и Русия“, заявил дипломатът.

Проектът „Турски поток“ предвижда изграждането на газопровод с две тръби, всяка от които с мощност от 15,75 млрд. куб.м., припомня РИА "Новости". По първата ще се доставя газ за потребителите на територията на Турция, а втората ще снабдява страните от Южна и Югоизточна Европа. Предвижда се първата тръба да бъде пусната в експлоатация до края на 2019 г.

Маршрутът на втората тръба все още не е окончателно определен, тъй като Русия настоява за твърди гаранции от ЕС, че строителството няма да бъде блокирано. Именно тя трябва да мине през България.

Администрацията на Доналд Тръмп активно се противопоставя на руските газови проекти в Европа и лобира за доставки на американски втечнен газ. Унгария е сред страните в ЕС, които се обявяват за по-тясно сътрудничество с Русия, включително в сферата на енергетиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай