Помощи за бедствените зони в Испания след бурята

Бурята донесе най-обилния снеговалеж от десетилетия и причини щети за поне 1,4 милиард евро

Помощи за бедствените зони в Испания след бурята | StandartNews.com

Испанското правителство обяви днес Мадрид и други области, пострадали миналата седмица от бурята Филомена, за зони, засегнати от бедствие, което ще позволи отпускане на извънредни субсидии и вземане на други мерки за подпомагане на тези райони, предаде Вести.

Бурята донесе най-обилния снеговалеж от десетилетия и причини щети за поне 1,4 милиард евро на испанската столица, показва предварителна оценка на кметството, макар че опозиционни партии оспориха тези данни.

Паднали дървета и снежни преспи, превърнали се в ледени блокове при последвалото застудяване, блокираха пътища и жп линии, прекъсвайки доставките за Мадрид и оставяйки празни супермаркетите.

След предприетото голямо разчистване, в което се включиха хиляди полицаи, пожарникари и военни, до известна степен нормалният живот в града бе възстановен, а по-голямата част от обществения транспорт отново заработи.

Много пътища обаче още не са разчистени, а регионалните власти предупредиха, че очакваните утре дъждове вероятно ще причинят наводнения и допълнителен хаос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай