Полша лази по нервите на Путин

Качински поиска компенсации за Втората световна война

Полша лази по нервите на Путин | StandartNews.com

 

Полша иска да получи парична компенсация за загубите през Втората световна война от Русия, не само от Германия. Това заяви пред Bild лидерът на управляващата партия Право и справедливост Ярослав Качински.

„Германия и Русия не трябва да се сравняват. В Германия управлява демократично правителство, там действат закона и морала, докато за Русия не може да се каже същото“, добави той като обаче се усъмни, че ще доживее този щастлив за него момент.

Качински подчерта, че искането на Полши по този въпрос „няма давностен срок“.

Тематата с репарациите бе повдигната от Полща на 1 септември миналата година, при отбелязването на годишнината от началото на войната. Тогава президентът Анджей Дуда заяви, че Варшава иска Германия да й заплати за нападението на нацистите. Берлин тогава реагира, че са платили достатъчно големи репарации.  Властите в Полша обаче отбелязват, че страната е понесла „най-големите по отношение на общата численост на населението и националното достойнство загуби сравнено с всички останали страни в Европа“, които по предварителни данни те изчисляват на 1 трилион долара.

На Постдамската конференции през 1945 години е било подписано споразумение, според което Полша ще получи репарации от страната на СССР, но 8 години по-късно полското правитество се отказва от компенсациите като сключва нов договор с Москва.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай