Полицията наби протестиращи в Париж

Използва и сълзотворен газ срещу демонстрантите

Полицията наби протестиращи в Париж | StandartNews.com

При поредната си демонстрация днес в Париж срещу плановете за пенсионна реформа на френското правителство демонстранти и протестиращи влязоха в сблъсъци с полицията, която се опита да разпръсне със сълзотворен газ някои от групите протестиращи, предаде Ройтерс.

Още в началотот на месец декември френските синдикати започнаха общонационални стачки срещу реформата. Макрон иска пенсионната възраст да бъде повишена от 62 до 64 години и да бъде отменена сложната система, включваща 42 специални категории, най-вече служители в транспортната система, които имат собствени правила.

При днешния протест  полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращи край туристически точки като музея за модерно изкуство Център "Жорж Помпиду", където някои демонстранти се опитаха да издигнат барикади и потрошиха автобусна спирка. Сблъсъци имаше и на други места в града.

Жером Родригес, известна фигура в движението на "жълтите жилетки", е бил ранен в окото. Засега не се знае как точно В необичаен жест протестиращите срещу пенсионната реформа днес поканиха "жълтите жилетки" да се присъединят към тях, допълва Асошиейтед прес. Движението, което започна преди повече от година като реакция на високата цена на живота във Франция и в борба за социална и икономическа справедливост, днес проведе акция за 59-а поредна събота.

Днешното шествие  премина от Северната гара до Шатле в центъра на Париж.

Стачките нарушиха транспорта в страната, като днес са се движили само 6 от всеки 10 високоскоростни влака. По линията "Евростар", свързваща Париж и Лондон, се движат четири или пет влака. Услугите на парижкото метро се подобряват, но само две линии, и двете автоматизирани, работят безпроблемно.

След продължило с дни мълчание хората очакват с голямо нетърпение новогодишното обръщение на президента Еманюел Макрон на 31 декември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай