Политолог казва кога Лукашенко ще си ходи

Русия налива до 27% от БВП на страната, но на Кремъл провален управник не му трябва, твърди политическият анализатор Дмитрий Болкунец

Политолог казва кога Лукашенко ще си ходи | StandartNews.com
  • Господарят на Минск се превърна в политическа жертва на коронавируса
  • Русия налива до 27% от БВП на страната, но на Кремъл провален управник не му трябва, твърди политическият анализатор Дмитрий Болкунец

Двадесет дни след началото на протестите в Беларус, най-авторитарният президент - Лукашенко, се превърна в диктатор, който нарежда убийството на невинни протестиращи, а най-пасивната откъм протести държава в Европа събра погледи на целия свят с най-големия протест след началото на пандемията. Откъде тръгна народното недовоство и накъде върви Беларус - интервю с един от водещите политолози в Минск Дмитрий Болкунец, взето от кореспондента на лента.ру Александр Непогодин.

- Как оценявате ситуацията в Беларус?
- Това, което се случва, няма аналог в страната нито през последните 20 години, нито в целия XX век. Това е уникална история и събития. Протестът миналата неделя надхвърли 300 хиляди души, някои казват, че е стигнал 500 000. Знаково е, че той се проведе в Минск - там, където всяка година се провежда гордостта на Лукашенко: Парадът за Деня на независимостта на 3 юли. Миналата година се събраха 350 000 души, така че протестът надхвърли размера на хората, които Лукашенко е събирал когато и да било.
- Има ли шанс опозицията да спечели?
- Има възможност протестът да смени властта. Сега напрежението е голямо. Очевидно, Лукашенко се изплаши и се опитваше да заглуши събитията, но вече е невъзможно. Имаме реален шанс да сменим властта с оставка на Лукашенко.
- Беларус винаги е била смятана за политически инертна страна. Какво изкара толкова много хора на улицата?
- Симптомите за протеста бяха налице още преди два -три месеца. Аз също прогнозирах политически вълнения още тогава. Обществото имаше огромна нужда от промяна. Лукашенко не улови тези сигнали. От доста време той има крайно нисък рейтинг, но това, което направи през последните месеци, предизвика мощен гняв у хората. Последната капка бяха фалшифицираните избори и репресиите срещу участниците в протеста. Той вдигна ръка срещу мирни граждани, нареди да се стреля срещу невъоръжени.

Хиляди бяха бити и задържани

Това оприщи недоволството и хората излязоха на улицата, за да искат оставката му. Стачките, които започнаха в основни предприятия в страната, също са последствие от неговата политика.
- Има ли други фактори, които провокираха протестите?
- Да, това е умората, която завладя хората. Говоря за пълната икономическа катастрофа, в която Лукашенко вкара Беларус, както и влошените отношения с всички страни, включително и с Русия. Оказа се, че всички държави са ни врагове. Това провокира допълнително конфликт и това, което сега наблюдаваме на улицата. Хората там искат друга власт, защото видяха, че по друг начин не става.
- Много хора си мислеха, че обществото не е готово за радикални реформи и ще си стои вкъщи....
- Да, но след коронавируса това вече не важи. Хората дълго седяха по къщите си затворени, бяха затворени всички граници, нямаше възможност никъде да се пътува. А само преди месеци Лукашенко твърдеше, че COVID-19 не съществува. Само че заради това умряха много лекари, защото бяха без средства за защита. Когато стана ясно, че е сбъркал, той започна да напада всички, вместо да се извини и да изкаже съболезнования на семействата. Така че може да се каже, че сега

Лукашенко е първата политическа жертва на коронавируса

- Лукашенко управлява Белорус вече 25 години. Как се държи сега той с неговите съперници от опозицията?
- Ако говорите за създадения Координационен съвет, не мисля, че на него трябва да се гледа като орган, на когото трява да бъде предадена властта. Отношението на хората по този въпрос не е еднозначно. Основният въпрос е кой ги е избрал? Тихановска може и да е спечелила изборите, но няма доказателства за това. Когато се предава властта, това трябва да бъде строго по закона. Иначе по всяко време може да бъде оспорено.
- Какъв тогава е варинтът за легитимна смяна на властта?
- Според Конституцията, властта е получил Лукашенко. Но обществото не е съгласно с изборните резултати и затова протестира. Затова единственият легитимен изход е провеждане на нови избори. За да се случи най-простото би било доброволна оставка на Лукашенко като предаде властта на премиера(така е по конституциата ни). След това, в течение на 70 дни трябва да се проведат избори. Друг вариант е създаването на кръгла маса, инициирана от Федерацията на профсъюзите, защото в протестите са работниците от заводите, чиито лидери се ползват с обществен авторитет. Те също могат да преговарят с преходното правителство след оставката на Лукашенко.
- Мислите ли, че той сам ще подаде оставка?
- Предполагам, че ще бъде принуден да го направи. Той се опитва да печели време, но няма шансове. Загуби изборите, народа, улицата, медиите. Не може да събере привърженици на протест, дори и да ги заплашва с уволнение.
- Има ли външни причини за протестите?
- Това, което се вижда като информационно въздействие отвън с митингите в Полша и Литва, то е направено изцяло от граждани на Беларус, които са били прокудени от Лукашенко по политически причини. Той сам си е виновен. Изгони много хора, включително журналисти, които сега създадоха мощни групи в социалните мрежи. Ако бяха останали в Беларус, щеше да има пълноценен диалог.
- Някои прознозират, че с оставката на Лукашенко в Беларус ще настъпи разделение в обществото, по сценария на Украйна. Съгласен ли сте?
- Може да има разделение, но смятам, че обществото ни е много по-монолитно в това отношение. Ако има мирна промяна във властта, ще се избере демократичният път и ще се намери консенсус.
- Какво означава това за отношенията с Русия?
- Истината е, че Беларус сега

не може да работи като самостоятелна икономика без помощта на Русия

Няма алтернатива за енергийните ресурси, както и на пазара на цялата промишленост. Аз обаче не смятам, че отношенията с Русия препятстват възможността за диалог и нормални отношения с ЕС. Самият Лукашенко винаги е говорил за многовекторна политика, но това не е вярно. За 26 години на власт той е бил 5-6 пъти в Евросъюза. За последен път е бил в Полша през 1995 г. Той сам се изолира от света, не видя, че Путин не прави това. Затова мисля, че сега не стои въпросът с Русия или с Европа, на Изток или на Запад, трябва и двете направления да се развиват.
- Съществуват опасения, че ако властта вземе прозападната опозиция, то ще започне масова деиндустриализация. Има ли такъв сценарий?
- Дефакто този процес отдавна тече. Много предприятия се закриват. В страната така и не бе проведена сериозна икономическа реформа. Беларус остана единствената екс съветска република, където такива нямаше. Лукашенко просто консервира съветската промишленост и дълго време я попдържаше за сметка на руските инвестиции. Ние като страна, имаме потенциал да направим успешна реформа. Не такива, шокови, както бяха произведени в Източна Европа, защото видяхме резултата. Но можем да ги направим умерено, разумно. Не бива да робуваме на приватизацията. Някои предприятия могат да останат държавна собственост, други могат да бъдат взети от инвеститори. Но ако Лукашенко остане на власт, реформи няма да има и най-важото капиталовите пазари ще останат затворани. Няма да дойдат инвеститори, защото както сега виждаме, пред Лукашенко отново са затворени вратите в Европа. Ако обаче опозицията дойде на власт, ще можем да ги привлечем. Първоначално не прогнозирам засилен интерес, защото основният пазар е руския, и инвестиротите ще дойдат главно оттам. Но заедно с това очаквам

Полша да има интерес към приватизацията. Китай също

- В каква степен Беларус зависи икономически от Русия?
- Ежегодната руска помощ е колосална. Пазарите на промишлеността също са в Русия - говоря за Минският тракторен завод, Минският автомобилен завод, Беларуският автомобилен завод, и много други заводи-гиганти. Експертите оценят, че руската помощ е в рамките на 11 до 27% от БВП на страната. Затова, при грамотно управление, заводите ще се модернизират и ще намали зависимостта от Русия, а Москва няма да дава безсмислени пари, които досега Лукашенко наливаше в неефективни икономически модели.
- Какво се случва сега с икономиката на страната, след като седмици наред големите заводи са в стачка?
- Това е огромна опасност за икономиката. Твърди се, че миньорите не работят вече седмица, никой не изкарва рудата, а това е един от стълбовете на икономиката ни. Ако стачките продължат още дълго, загубите за икономиата ще се многомилиардни. В същото време не можем да взимаме външни дългове, защото още не можем да погасим старите си. Следователно, предприятията ще бъдат ударени тежко по отношение на платежоспособността. Затова Лукашенко трябва да си отиде бързо. Той вече стана токсичен за беларуската икономика не само като политическа фигура, а като колосални загуби, които носи. Никакъв инвеститор - нито руски, нито западен, няма да дойде в тази ситуация.
- Тя не е ли изгодна за Русия, Европа не иска Лукашенко, Русия има пълен контрол върху страната...
- Мит е, че когато Европа затвори вратата, Путин ще развърже кесията за Беларус.

На Москва такъв като Лукашенко не й трябва

Той няма подкрепа на обществото и ако остане на власт, ще продуцира антируски настроения. Кремъл добре разбира това.
- Не допускате ли силова намеса на Русия в конфликта?
- Това е невъзможно. Естествено, много западни и либерални медии разпространяват фейк новини, че Путин праща войска в подкрепа на Лукашенко. Но целта е ясна - да се усили ненавистта към Русия. Москва обаче няма да жертва своите граждани и настроенията в Беларус заради Лукашенко, който претърпя крах.
- Лукашенко пък продължава да плаши със натовски самолети на границата. Има ли нещо вярно в това?
- Лукашенко говори за тези самолети на НАТО на границата, които излитат и кацат вече десетки години и нищо не е случило. Това е абсурд. Той просто се опитва да се представи за жертва на световен заговор. Първо обвини Русия, че му пречи на изборите и иска да го свали, после същото направи със Запада. На него всички са му виновни.
- Накрая какъв е, според вас, изходът от политическата криза?
- Смятам, че най-добрият изход е доброволна оставка и нови избори. При този вариант Лукашенко ще получи гаранции. Ако иска, може да излети за Москва, тя ще му даде гаранции, не се съмнявам. На всички политически бежанци е давала.
Вторият вариант е конституционна реформа в рамките на 2 години, за която говори Лукашенко. Но проблемът е, че обществото не му вярва. Затова извънредно положение вече не е изход. Той разчита, че ще спадне вълнението в обществото, когато през септември завалят дъждовете. Това може да се случи. Но умората и омразата към него ще остане и ще се увеличава. Той няма нито физически, нито финансови средства да спаси себе си, още по-малко родината си. Затова бих го посъветвал да подава оставка, да поиска прошка от народа, да изчезне от политическата сцена и никога повече да не се появява.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай