Полет за 1000 долара: 19 ВИП руснаци намериха смъртта в Камчатка

Хеликоптер се разби над най-вълнуващия вулкан насред порой и вятър

Полет за 1000 долара: 19 ВИП руснаци намериха смъртта в Камчатка | StandartNews.com

19 ВИП руснаци, заедно с тричленен екипаж, намериха смъртта си в Камчатка, прелитайки над една от най-зрелищните гледки в Азия. Хеликоптерът МИ-8 се разби 5 минути преди кацане в скала, която най-вероятно пилотът не е видял заради гъстата мъгла и порой.

Макар руските медии да хвърлят изцяло вината върху пилота с 12 годишен опит, катастрофата до голяма степен е била предизвестена заради опасното и лошо време, капризите на богатите туристи, както и липсата на достатъчен контрол от държавата върху превозвача, чиито собственик е местен милиардер.

И макар далекоизточната прокуратура да обяви, че започва детайлно разследване за причините, малко вероятно е да огласи истинската причина за трагедията. Подобни произшествия са се случвали нееднократно в последните години, без да има наказани и нови правила, които да гарантират безопасността на пътниците.

 

 

Злополучният полет е част от края на лятната почивка за 20-тина богати туристи. Собствениците на една от маститите туристически компании в Русия (с гръмкото име „Голямата страна“), заедно с партньорите си от Камчатка – местната голяма туроператорска фирма, решават да поканят близки, неслучайни, приятели от страната, за да разгледат вулканите на прекрасния полуостров.

Финансовият директор на Руския футболен съюз също е сред тях.

Собственикът на единствената фирма за хеликоптери МИ -8 в региона - "Витяз" също се качва за полета, заедно с няколко бизнесмени и представители на местната власт.

Както обикновено, съдбата дава знаци преди всеки фатален край. Полетът е трябвало да се осъществи ден по-късно, на 1 септември. Прогнозата за времето обаче ги пришпорва. Идва опасен циклон, който носи бури и порои. Предупреждението е качено вечерта на 29-ти във всички местни сайтове. На всичкото отгоре, Камчатка е разлюляна от мощно земетресение.

Колко трябва да си безразсъдно смел, че да загърбиш прогнозите и опасностите, и да се помислиш за недосегаем за природни стихии? Няма оцелели, за да попитаме. Но е факт, че собственикът се разпорежда за най-стабилния хеликоптер, вика най-приближения си пилот и заедно с компанията смело излитат от пистата на Николаевска, за да се любуват на едни от прекрасните гледки на Камчатка – вулканът Вачказец.

Без съмнение, гледката е незабравима. Това е планинска верига в южната част на полуострова Камчатка. Най-високата му точка е връх Вачкажец с височина 1556 метра и огромна площ от над 4000 хектара. Според една от версиите някога планината е била с един връх. Но след многобройни изригвания на лава и пепел върхът се раздели на три части.

Днес вулканът Вачказец се счита за изчезнал. Огромен ледник, който е съществувал тук преди повече от 60 хиляди години, отстъпва място на други, най-различни, форми. В един от ъглите на планината се намира вижда езерото Тахколоч с кристално чиста вода. От него тръгва река, създавайки красиви водопади.  От другата страна на планината е друго изумрудено езеро, което е от ледников произход.

Малко под половин час трае разходката по въздух, която за пасажерите във фаталната съботна сутрин така и не завършва. 5 минути преди кацане пилотът се свързва с кулата, а после внезапно сигналът се губи. Оттам нататък започна издирването. Заради лошото време то се забави с повече от 24 часа. Когато машината е намерена на хълма, става ясно, че никой от пътниците е нямал шанс да оцелее. Напълно изгорелият хеликоптер бе намерен на 900 метра от мястото, където екипажът за последен път се е свързал.

Подробностите за катастрофата не са много. Машината е на 30 г, но скоро е минала преглед и нищо не е установено. Но предишния път, преди 5 години, се е оказало, че има куп дефекти, които не са били оправяни.

Милиардерът- собственик се оказа, че е благодетел на целия регион. Има отношение към голяма част от туристическия бизнес на Камчатка. Негови приближени разказаха, че приятелите му от полета били много нетърпеливи да летят, защото се притеснявали, че лошото време няма да им даде възможност да видят това, за което са били път от столицата.

Местната туроператорска фирма пък изплю камъчето като каза, че колкото и да било опасно, полетите не се отказват, защото са доходоносни. На човек излиза около 1 000 долара. Почти през 2-3 години ставала подобна катастрофа. По време на предишния инцидент обаче имало и няколко спасени. Машината  успяла някак си да кацне и шестима избягали от нея преди да се запали.

Жената на един от туристическите шефове е публикувала снимка в мрежата предишния ден. Юлия Репникова пише, че вечно ще помни това лято, хвалейки се с обхвата на пътуванията си. За съжаление, то се оказа последното за цялото й семейство.  

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай