Погват Хуан Карлос за неплатени данъци

Бившият монарх напусна Испания, не е известно къде се намира

Погват Хуан Карлос за неплатени данъци | StandartNews.com

В последните седмици стана ясно, че Хуан Карлос I, който близо 40 години бе крал на Испания и съпроводи прехода на страната към демокрация след смъртта на диктатора Франсиско Франко, е заминал за неизвестна дестинация. В писмо, публикувано от кралското домакинство, Хуан Карлос I заяви, че си тръгва поради „общественото въздействие“ върху репутацията на короната, след като започнаха разследвания от швейцарските и испанските власти за предполагаеми финансови нередности извършени от него.

От момента, в който се разбра за разследването на произхода на сметките на Хуан Карлос I, страстите се нажежиха и беше ясно, че ще трябва кардинално решение за да се запази репутацията на короната. Комуникацията между Хуан Карлос I и сина му, управляващия Фелипе VI, започна чрез посредници, но това не доведе до споразумение и се наложи среща „лице в лице“, за да обсъдят последиците от скандала и да намерят решение.

Хуан Карлос I заяви, че на първо място иска да възстанови репутацията си и дори е готов да се откаже от предоставената му от конституцията неприкосновеност. Друг вариант бе да уреди данъчните си вноски, макар да е нарушено правилото това да се случи с давност не по-голяма от 5 години. Евентуалният проблем при този вариант е, че това означава, че бившият монарх ще трябва да плати над 60 милиона евро, ако многомилионно дарение от покойния саудитски крал Абдула бъде включено в облагаемия му доход.

Така се стигна до третия вариант, при който бившият крал напуска Испания и не е в светлината на прожекторите. Изборът на новата му страна на пребиваване не беше лесен и съветниците трябваше да изключат няколко от любимите места на бившия крал. Хуан Карлос I реши да замине за Португалия, въпреки че това не означава непременно, че той ще се засели там.

Важно е да отбележим, че крал Фелипе VI преди година спря годишната сума, която се полага на бивш монарх, в размер на 200 000 евро. А сега ясно заяви, че няма да застане зад баща си и е готов да помогне на прокуратурата по всякакъв начин. Така сложните отношения между баща и син станаха още по-трудни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай