Почина вдовицата на Юрий Гагарин

Професията й я свързва с центровете за подготовка и контрол на космическите полети

Почина вдовицата на Юрий Гагарин | StandartNews.com

Вдовицата на първия космонавт на планетата Юрий Гагарин - Валентина - почина във вторник на 85-годишна възраст, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на руския Център за подготовка на космонавти (ЦПК).

"Днес Валентина Ивановна Гагарина почина", се казва в официалното съобщение.

Шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин изказа съболезнованията си на близките и приятелите на вдовицата. Съболезнованията са изразени и в послание на уеб сайта на Роскосмос. „Всичката многогодишна трудова, социална и благотворителна дейност на Валентина Ивановна Гагарина е пример за благородство, скромност и вярност към паметта на нейния световноизвестен съпруг“, пише в документа.

Гагарина (с моминско име - Горячева) е родена на 15 декември 1935 г. в Оренбург в семейството на готвач. През 1958 г. тя завършва медицинското училище в Оренбург (сега - Медицинският колеж в Оренбург като част от Железопътния университет в Оренбург) със специалност фелдшер. От 1960 г. до пенсионирането си в средата на 90-те години тя работи в лабораторията на Медицинския отдел на Центъра за контрол на мисиите в Калининград (сега Център "Корольов").

Тя се запознава с Гагарин още в студентските си години, тогава той все още е кадет във военно-авиационно училище. През 1957 г. те се женят. След смъртта на съпруга си през 1968 г. тя не дава интервюта, но участва в събития, посветени на първия космонавт на планетата. През 1986 г. тя публикува книга със спомени "108 минути и цял живот". През последните години тя живееше в Звездното градче близо до Москва.

По инициатива на първия секретар на ЦК на КПСС Никита Хрушчов през 1961 г. тя е наградена с орден "Ленин" като съпруга на първия космонавт. През 2017 г. тя стана почетен гражданин на Московска област.

Гагарини имат две деца. По-голямата им дъщеря Елена е родена през 1959 г. и сега е генерален директор на музея "Московският Кремъл". Сестра й Галина, която е родена през 1961 г., заема поста ръководител на катедрата по национална и регионална икономика на Руския икономически университет "Г. В. Плеханов".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай