Почина най-богатият кореец

Смъртта му настъпва шест години, след като бе приет в болница с инфаркт

Почина най-богатият кореец | StandartNews.com

Най-богатият кореец - президентът на „Samsung“ Ли Кун-хи, почина днес на 78-годишна възраст след дългогодишно заболяване, обяви южнокорейската компания в комюнике. Смъртта му настъпва шест години, след като бе приет в болница с инфаркт.

 

Ли Кун-хи трансформира компанията и я превърна в един от глобалните технологични лидери. Според Блумбърг той е разполагал с лично богатство от 20 млрд. долара, което го прави най-богатият кореец. Наследяват го жена му и четирите му сина.

Ли, който е син на основателя на компанията Ли Биунг-чул, застава начело в края на 80-те на миналия век, когато Южна Корея преминава от диктаторски режим към демокрация. Той не само успява да запази компанията през азиатската финансова криза от 1998 г. и спукването на Дот Ком балона 2000 г., но и създаде редица успешни подразделения в нея, които прилагат фундаментални нововъведения в микрочиповете, дисплеите, полупроводници и други електронни компоненти. Той инвестира в създаването на линията смартфони Galaxy, която превръща Samsung от индустриален гигант в световноизвестен потребителски бранд. Стойността на Samsung Electronics, една от компаниите в холдинга, днес се оценява на 350 млрд. долара – една от най-ценните компании на света.

"Ли бе истински визионер, който превърна "Samsung" от местен бизнес във водещ световен иноватор и промишлен гигант", каза в комюнике компанията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай