По света се продава оръжие на поразия

Търговията се е увеличила и през тази година

По света се продава оръжие на поразия | StandartNews.com

Продажбите на оръжие са нараснали с близо 5% в световен мащаб през 2018 г, като пазарът е доминиран от САЩ, сочи нов доклад, публикуван от Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI).

Оборотът на 100-те най-големи производители на оръжие е достигнал 420 милиарда долара, благодарение в голяма степен на американския пазар, се казва в документа. Само американските производители представляват 59% от пазара и имат оборот от 246 милиарда долара, което е със 7,2% повече спрямо предходната година, посочва БГНЕС.

"Това е значително увеличение за една година, като се има предвид вече високите нива на комбинирани продажби на оръжие в САЩ", заяви Ауд Флерант, директор на програмата за оръжия и военни разходи на SIPRI. Американските фирми се възползваха от решението на администрацията на Тръмп да модернизира въоръжените си сили, за да затвърди позициите си срещу Китай и Русия.

Русия е на второ място в класацията за производство на оръжие с 8,6% от пазара, малко преди Обединеното кралство с 8,4% и Франция с 5,5%.

Проучването не включва Китай, защото няма достатъчно данни за азиатската държава, но изследванията на SIPRI показват, че има между 3 и 7 китайски предприятия в топ 100 на производителите на оръжие. Китай изразходва 1.9% от брутния си вътрешен продукт за отбрана всяка година от 2013-та насам.

Най-високо класираната руска фирма е "Алмаз-Антей", която е на девето място в списъка с оборот от 9,6 милиарда долара – 18% повече спрямо предходната година.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай