Планът Зеленски! Три условия за победа на Украйна

Президентът обяви в 5 точки и 3 тайни допълнения пътната карта за края на войната

Планът Зеленски! Три условия за победа на Украйна | StandartNews.com

Украинският президент Володимир Зеленски представи пред Върховната Рада в Киев своя "План за победа". 

Според президента, планът се състои от 5 точки и 3 тайни допълнения. Първата точка е геополитическа, втората и третата са военни, четвъртата е икономическа, а петата точка се отнася до сигурността.

Точките са разписани много конкретно във времето. Първите четири са свързани, за да се сложи край на войната, а петата засяга периода след войната, за да се гарантира сигурността.

Стана ясно, че първа точка е бързо присъединяване на Украйна към НАТО. Зеленски заяви, че именно фактът, че Украйна не е член на Алианса, е насърчил Руската федерация да нападне Киев.

„Путин трябва да види, че геополитическите му изчисления са губещи. Руснаците трябва да  почувстват, че техният цар е загубил геополитически пред света“, каза Зеленски.

Втора точка от плана е увеличаване на собственото военно производство с помощта на западните партньори. Според Зеленски трябва да се увеличат операциите в определени части на фронта - за де се предотвратят буферни зони в Украйна. 

Според президента в плана е включено сваляне на руски самолети с помощта на партньорите, увеличаване използването на украински безпилотни самолети и ракети и достъп до разузнавателните данни на съюзниците.

Трета точка - „Украйна предлага да приеме на своя територия всеобхватен неядрен пакет за стратегическо възпиране, който ще бъде достатъчен за защита на Украйна срещу всяка военна заплаха от страна на Русия.“

Четвъртата точка от плана е икономическа. Тя засяга натиска върху Русия, по-специално натиск върху цените на петрола и ограниченията за руския износ.

Пета точка - „След войната ще разполагаме с един от най-опитните военни контингенти. Хора, които имат военен опит, опит с международни оръжия. Това е гаранция за сигурността в Европа. Това е достойна мисия за нашите герои. 

След края на войната украинските военни ще могат да приложат опита си за укрепване на отбраната на НАТО и Европа и ще могат да заменят американския контингент", смята Зеленски.

"Ако планът бъде подкрепен, ще можем да прекратим войната не по-късно от следващата година", заяви Зеленски.

Украйна е във война с три държави - Русия, Иран и Северна Корея, допълни украинският президент. И съобщи, че Русия внася от КНДР не само оръжие, но е жива сила. Севернокорейци са пращани в заводите на местата на загинали на фронта руски граждани. 

Зеленски предлага на западните си съюзници достъп до ценните природни ресурси на страната в рамките на дългоочаквания план за победа.

Той заяви, че Украйна разполага с ценни ресурси „на стойност трилиони щатски долари“, включително уран, титан, литий и графит.

Суровините или ще попаднат в ръцете на Русия и нейните съюзници, или ще останат за Украйна и демократичния свят, каза украинският президент.

Върховната Рада

Пред Върховната Рада Зеленски посочи редица мерки, които според него ще обърнат събитията в полза на Киев и ще позволят прекратяването на конфликта до края на 2025 г.

Представянето на плана идва след като в последните месеци анализатори и официални лица все по-често говорят за сериозните затруднения, които Украйна изпитва на фронта, както и за овладените от руската армия населени места в Източна Украйна.
 
Украинските сили от своя страна извършиха контраофанзива в руската Курска област и все още държат под свой контрол стотици квадратни километри от нея.

Зимата идва, на фронта е тежко, в САЩ има избори. 

Очертава се един от трудните моменти за войната. В речта си пред украинския парламент Зеленски призова за „вдигането на ограниченията от страна на нашите партньори“ за употребата на oръжия с голям обхват, които Украйна да използва, включително и срещу руска територия.

В плана за победа на Зеленски влиза безусловна покана за Киев да се присъедини към НАТО, разполагане на системи за отбрана, както и отхвърляне на вариант, при който се правят териториални отстъпки в полза на Русия.

В него се отхвърля хипотезата за замразяване на фронтовата линия. В плана се включва и вариант, в който съседни на Украйна страни свалят руски дронове от собствената си територия.

„Русия трябва да загуби войната срещу Украйна. Не може да има „замразяване“ (на фронтовата линия). Не може да има обмен, засягащ територията на Украйна или нейния суверенитет“, каза Зеленски.

Планът за победата ще бъде представен по време на срещата на лидерите на страните от ЕС на 17 октомври. Зеленски твърди, че вече е обсъдил плана с лидерите на САЩ, Великобритания, Франция, Италия и Германия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че украинският план е всъщност план на САЩ с „камуфлаж“. Русия остро се противопоставя на евентуалното присъединяване на Украйна към НАТО и посочи това като една от основните причини за началото на инвазията си през 2022 г.

Зеленски очаква отговор на предложения от него план преди провеждането на изборите за президент на САЩ, които ще се проведат на 5 ноември.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай