Pfizer бави ваксините за 8 държави

Поради „проблем в процеса на товарене и експедиране“ в своя завод в Белгия

Pfizer бави ваксините за 8 държави | StandartNews.com

„Пфайзер“ отложи доставката на нови партиди от своята ваксина срещу ковид-19 за осем европейски държави, включително Испания, обяви испанското министерство на здравеопазването днес, ден след като ЕС започна имунизационната кампания.

Испанският клон на „Пфайзер“ информира в неделя вечерта за забавянето на пратките до осемте държави поради „проблем в процеса на товарене и експедиране“ в своя завод в Белгия. Не се уточнява кои европейски държави освен Испания са засегнати.

„Пфайзер“ информира министерството, че проблемът „вече е разрешен“, но следващата доставка на ваксини „ще закъснее с няколко часа“ и ще пристигне в Испания във вторник, ден по-късно от очакваното.

Запитан за закъснението, министърът на здравеопазването Салвадор Ия каза, че това се дължи на проблем, „свързан с контрола на температурата“ на пратките, който е „ясно фиксиран“.

Ваксината трябва да се съхранява при свръхниски температури от около минус 70 градуса по Целзий, преди да бъде изпратена до дистрибуторските центрове в специално проектирани хладни кутии, пълни със сух лед. След като излезе от склада с ултраниска температура, ваксината трябва да се съхранява при 2 до 8 градуса по Целзий, за да остане ефективна до пет дни.

Предвижда се Испания да получава 350 000 дози от ваксината срещу ковид-19 седмично през следващите три месеца.

Повечето държави от Европейския съюз започнаха имунизационните си кампании срещу вируса този уикенд, стартирайки от възрастни хора, здравни работници и политици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай