Пендаровски води за президент в Скопие

Близо 45% от избирателите отидоха до урните на балотажа

Пендаровски води за президент в Скопие | StandartNews.com

Стево Пендаровски води на балотажа в изборите за президент в Северна Македония, сочат предварителните данни от вота.

Минути преди края на изборния ден до урните стигнаха 44,5% от избирателите, което прави вотът валиден, съобщи БНР. 

Впоследствие от лагерите и на двамата кандидати - Стево Пендаровски и Гордана Силяновска - обявиха победа. До момента официално преброени са гласовете в 32 процента от секциите. От тях над 57 процента одобрение получава Пендаровски срещу малко под 39 процента за Силяновска.

В районите с преобладаващо албанско население активността е по-ниска, отколкото на първия тур на 21 април. 

Стево Пендаровски и Гордана Силяновска – кандидатите съответно на управляващата коалиция и на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, гласуваха по обед почти едновременно на различни места в Скопие. И двамата продължават да са убедени, че ще има достатъчно голяма активност, за да са валидни изборите, както и че ще спечелят. 

"Очаквам още по-убедителна победа във втория кръг", заяви Пендаровски, който преди 2 седмици надви Силяновска само с около 4000 гласа. Той смята, че е убедил голяма част от колебаещите си избиратели да гласуват за него. 

"Дъждовно започна денят, но следобед очаквам по-голяма активност в по-големите градове, включително Скопие", каза още Пендаровски.

Силяновска видя в дъждовния ден олицетворение на политическата зима в страната. Но, увери тя, че когато вотът приключи и тя победи, над Северна Македония ще грейне слънце.

Първите предварителни резултати се очакват веднага след затварянето на секциите. Официалните трябва да бъдат обявени в срок от 24 часа след това. 

Във вота на 21 април беше поставен антирекорд - 41,7%, най-ниската избирателна активност за първи тур на президентски избори от обявяването на независимостта на страната преди 28 години. 

Това е шестият президентски вот в Северна Македония. Победителят, при постигане на законовия праг на активността, ще е петият президент на страната. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай