Папата: Гладът е нарушение срещу човешките права

Ние произвеждаме достатъчно храна, за да нахраним всички, заяви главата на католическата църква

Папата: Гладът е нарушение срещу човешките права | StandartNews.com

Папа Франциск заяви, че гладът е нарушение на човешките права. Това свое изказване той направи по време на обръщение към участниците в подготвителната среща на високо ниво по продоволствената система, която бе открита днес в централата на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО).

„Ние произвеждаме достатъчно храна, за да нахраним всички, но въпреки това много нямат и залък хляб. Това е истински позор, престъпление, нарушаващо основополагащи човешки права. Задължение на всеки от нас е да премахне тази несправедливост посредством конкретни действия, като провежда съответната политика на международно и национално ниво“, се казва в разпространения текст на посланието.

Главата на католическата църква подчерта, че „за осигуряване на основополагащи права на човека трябва да бъде постигната целта за „нулев глад“.

„Не е необходимо просто да се произвеждат достатъчно продоволствия. Необходимо е ново мислене и подход при програмирането и организацията на продоволствените системи“, се казва още в посланието, предава БГНЕС.

За неприемливостта на глада и увеличаването броя на гладуващите говори във встъпителната си реч и премиерът на Италия Марио Драги. Той отбеляза, че хуманитарните въпроси са поставени в центъра на председателството на Италия на Г-20.

В доклад, публикуван в навечерието на срещата в Рим, италианската асоциация на селскостопанските производители „Coldiretti“ отбелязва, че световните цени на продоволствените продукти са се увеличили с 33,9% в сравнение с миналата година заради последиците от пандемията. Според експертите, пандемията води до намалена покупателна способност и увеличаване на „продоволствената бедност“.

Италия, която е председател на Г-20 и съорганизатор на мероприятието, предложи проект по създаването на „Продоволствена коалиция“. Тази инициатива вече получи подкрепата на редица държави и се очаква да добие окончателен облик на срещата на върха по въпросите на продоволствените системи, планиран да се проведе през септември в Ню Йорк. Залегналата в нея стратегическа задача е трансформиране на продоволствените системи.

Всички държави имат свой подход и методи за такава трансформация в различни региони. В бедните държави става въпрос предимно за оказването на помощ – технологична, финансова или експертна. Общите задачи са свързани със здравословното хранене, уточнява дипломат от ФАО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай