Папа Франциск отправи коледен призив

В обръщението си папата призова страните да споделят ваксините си срещу коронавируса

Папа Франциск отправи коледен призив | StandartNews.com

Сега се нуждаем от братство повече от всякога, заяви папа Франциск в традиционното си коледно обръщение "Урби ет орби" ("Към града и към света"), предадоха Франс прес и ТАСС.

"В този исторически момент, белязан от екологична криза и сериозни икономически и социални дисбаланси, задълбочени от пандемията от коронавируса, се нуждаем повече от всякога от братство, основаващо се на искрена любов, на способността да приемем различния от нас човек, да съпреживеем страданията му, да се грижим за някого, който не е част от нашето семейство, националност или религия. Той е различен, но е наш брат или сестра", каза Светият отец.

В обръщението си папата призова страните да споделят ваксините си срещу коронавируса и подчерта, че издигането на стени от национализъм не може да спре пандемия, която не признава граници, посочва Ройтерс.

Ваксината срещу коронавируса трябва да е достъпна за всички, на първо място за слабите и нуждаещите се. Не бива да допускаме прояви на национализъм и индивидуализъм по отношение на ваксините, каза Франциск. Той призова също да не се поддаваме на "законите на пазара и патентите, и да ги издигаме над законите на любовта".

Папата се помоли на Бог за мир във всички точки на войни и конфликти - от Нагорни Карабах и Източна Украйна, през Ливан, Либия и Сирия, Ирак и Йемен, до Близкия изток и Източното Средиземноморие.

Заради въведените от италианските власти ограничения папата направи обръщението си не както обикновено от балкона на базиликата "Свети Петър", а от зала в Апостолическия дворец. Посланието му беше предавано по телевизията и в интернет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай