Овации за Кристалина на изпита в Брюксел (ОБЗОР)

Овации за Кристалина на изпита в Брюксел (ОБЗОР) | StandartNews.com

Доказала съм, че съм независима и работя усърдно, каза бъдещата настояща комисарка

Брюксел,

Красимира Темелкова,
пратеник на "Стандарт"

Мисля, че съм доказала, че съм независима, че не приемам нареждания освен от европейските граждани и работя усърдно. Това заяви номинираната за вицепрезидент на ЕК и комисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева на днешното й изслушване пред евродепутатите. Така тя отговори на въпрос защо шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер е номинирал тъкмо нея за този пост. И призна, че първата й реакция като чула какъв ще е ресорът й, е била да й се изправи косата, но "нямаше проблем, защото косата ми е къса".

Тя припомни своя 17-годишен стаж в Световната банка, както и че е отговаряла за финанси и хора. В продължение на повече от три часа българката отговори на 44 въпроса уверено и компетентно и многократно бе аплодирана, а според коментарите в социалните мрежи представянето й е най-силното до момента. Някои от задаващите въпроси евродепутати похвалиха досегашната й работа като комисар по хуманитарната помощ, а естонецът Индрек Таранд от Зелените поздрави България, че е излъчила наистина независим кандидат, който познава истинския живот. Тя отговори по много компетентен начин на моя въпрос, написа в Туитър евродепутатът Бернд Колмел.

Друг коментар в Туитър гласеше, че Георгиева е спечелила всички с чар, скромност и познания. Еврокомисарката предизвика спонтанен смях и ръкопляскания и с отговора си на въпроса на Джонатан Арнот от британската Партия на независимостта, който каза, че чиновниците в ЕС са повече от британската армия. Започвам да се тревожа за числеността на британската армия, каза усмихнато Кристалина. В своето 15-минутно встъпление пред комисиите по бюджет, контрол на бюджета и правни въпроси тя каза, че е нужно да се знае какво постига ЕС с всяко изхарчено евро в помощ на своите граждани и икономики, да има добър контрол и да се използва бюджетът разумно, за да се смекчат последствията от кризата. Тя бе питана многократно за неразплатените средства от сегашния бюджет и обеща да проведе преговори, за да бъде "стопена снежната топка". Ако не го направим, ще пострадаме самите ние, защото ще се забавят програмите за растеж и заетост, каза Кристалина. Тя коментира, че едно от основните предизвикателства ще е свързано със средносрочния преглед на Многогодишната финансова рамка през 2016 г. Има много пари в банките, които стоят там и не правят нищо за растежа и заетостта. Трябва да помогнем на малките и средните предприятия да могат да работят повече и по-упорито", каза още комисар Георгиева и напомни предложението на Европейската комисия за 300 милиарда евро за инвестиции за съживяване на икономиката.

Тя заяви още, че би искала да има 40% жени на средни и високи мениджърски позиции в ЕК до края на мандата й. Единствените двама български евродепутати, които зададоха въпроси на Кристалина Георгиева, бяха Георги Пирински от БСП и Емил Радев от ГЕРБ. За снощи беше насрочено заседание на трите комисии, които препитваха Георгиева, за да се произнесат за изслушването й. Новата ЕК трябва да бъде одобрена ан блок на 22 октомври.

Предлага европрокурор

Нулева толерантност към измамите с евросредства, които са "отрова", обеща Кристалина Георгиева при изслушването си пред евродепутатите. Според нея злоупотребите са посегателство срещу целия европейски проект и тя ще работи за създаването на службата на прокурор на ЕС. "Към измамите със средства на ЕС трябва да има пълна нетърпимост. Прозрачността, дори в най-корумпираната среда, е най-добрият подход за защита на бюджетните средства", заяви Кристалина Георгиева. Тя многократно бе питана и за работата на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Тя коментира, че неправилното използване на средствата от европейския бюджет руши образа на ЕС и са необходими допълнителни усилия за контрол в държавите членки. ОЛАФ е много ценна институция, би могла да има дори по-голяма роля, коментира Георгиева. "Вярвам, че независимостта на службата е истинска и ще бъда последната, която ще прекрачи границата на своите отговорности. Ще поддържам тясна връзка с ОЛАФ, ще оценя внимателно дали служителите там вършат работата, за която са наети", заяви още Георгиева.

Осмяха Йотингер за голи селфита

Германецът Гюнтер Йотингер, номиниран за еврокомисар по дигиталната икономика, бе осмян от германски медии заради непознаване на интернет след изказването му за изтеклите тези дни голи снимки на холивудски звезди. На изслушване в Европарламента за новия му пост в Брюксел той сгафи, като каза: "Когато една звезда е достатъчно глупава, за да си направи гола снимка и да я качи в мрежата, не трябва да очаква да я защитим. Не можем напълно да защитаваме хората от собствената им глупост". Това изказване бе в отговор на въпрос към Йотингер за необходимите мерки за по-добра защита на интернет потребителите. Оказа се, че Йотингер не е разбрал, че всъщност голите снимки са пуснати в мрежата от хакери, а не от самите знаменитости, иронично отбелязва "Шпигел".

Бившият словенски премиер Янша влиза в затвора

Върховният съд в Словения потвърди присъдата от 2 години затвор заради корупция, която на предишни съдебни инстанции получи експремиерът Янес Янша. Върховният съд отхвърли молбата на Янша, решението бе прието с три срещу два гласа, научи в. "Вечер". Съдът обаче е решил присъдата да бъде обявена публично един месец след като всички страни бъдат уведомени. Янша, който е лидер на основната опозиционна Словенска демократична партия, бе обявен за виновен в съда в столицата Любляна през 2013 г. по обвинение в корупция за голяма сделка за оръжия с финландската компания Patria. Той започна да изтърпява присъдата си в затвора Бод близо до Любляна през юни, но това не го спря да се кандидатира в предсрочните избори един месец по-късно. Партията му стана втора политическа сила, а Янша си върна мястото в парламента. Беше му позволено да напуска затвора и да присъства на редовните сесии. Комисия от експерти сега обсъжда дали това трябва да продължи.

Юнкер доволен от избраниците си

Бъдещият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер вярва, че всички номинации за еврокомисари убедително са демонстрирали компетентността си, каза говорител на Юнкер, предаде Ройтерс.

Въпреки че някои кандидатури са срещнали проблеми по време на изслушването в Европейския парламент, говорителят Мина Андреева поясни, че Юнкер е удовлетворен от тяхното представяне.

"Новоизбраният президент Юнкер вярва, че всички кандидати до момента убедително демонстрират тяхната компетентност и европейски ангажимент", каза тя пред журналисти.

Изслушванията на новите еврокомисари започнаха на 29 септември и ще продължат до 7 октомври.

Пратиха британеца и испанеца на поправка

Предложените за еврокомисари от Великобритания и Испания ще трябва да се явят на ново изслушване пред Европарламента, след като изслушванията им не минаха добре.

Първият, който не успя да убеди евродепутатите в компетентността си, е британецът Джонатан Хил. Той е предложен за комисар по финансовите услуги. "Хил не бе утвърден днес. Той ще бъде поканен на ново публично събеседване с комисията по икономическите въпроси", написа в Туитър германският депутат Свен Гиголд от Зелените. Утвърждаването на испанеца Мигел Ариас Канете за европейски комисар по въпросите на енергетиката и климата също беше отложено. Причина за това станаха съмнения за конфликт на интереси, тъй като семейството му има големи инвестиции в петролната индустрия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай