Индия настръхна срещу Китай

Индийската и китайската страна имат значителни военни части в източния регион Ладах

Индия настръхна срещу Китай | StandartNews.com

Индия няма да се поколебае да даде подобаващ отговор на всеки противник, който хвърля око на нейна територия, заяви днес индийският министър-председател Нарендра Моди, без изрично да назове Китай, предаде ДПА. Индия и Китай са в пряка конфронтация по протежение на спорната им обща граница в Хималаите, довела този месец до сражения в източния регион Ладах, в които загинаха 20 индийски войници.

Като се позоваха на армейски източници, индийски медии обявиха, че няколко китайски войници също са загинали в сблъсъка в долината Галван в Ладах, но до момента Пекин не е съобщил нищо по въпроса.

Двете страни, всяка от които обвинява другата за инцидента, се договориха да намалят напрежението и този процес вече е в ход.

Индийската и китайската страна имат значителни военни части в региона, а военните и дипломатическите контакти продължават, каза на брифинг говорителят на индийското външно министерство Анураг Шривастава.

"Тези, които хвърлят око на индийска земя в Ладах, получават подобаващ отговор. Индия зачита духа на приятелство... Тя е и в състояние да дава подходящ отговор на всеки противник, без да се поколебае", каза премиерът Моди в неделното си радиообръщение. Без да назове Китай или разнородните призиви за бойкот на китайски стоки, Моди добави: "Умеещата да отстоява правата си Индия отдава дълбока почит към нашите мъченици по най-верния начин." Той има предвид жена, писала му от източния щат Асам, че след конфронтацията с Китай ще купува само местни стоки. Моди каза, че получава подобни писма от всички краища на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай