Петък,

Отложиха Брекзит за 31 октомври

От: Пламен Вълков -
A
A
A

Лидерите на 27-те страни в Европейския съюз и британският премиер Тереза Мей са договорили гъвкаво удължаване на срока за излизането на Великобритания от Блока до 31-ви октомври. Това съобщи след 5-часовото заседание председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

"През това време ходът на действията ще бъде изцяло в ръцете на Великобритания. Тя все още може да ратифицира споразумението за напускане, като в този случай удължаването ще бъде прекратено. Може да преразгледа и цялата стратегия за Брекзит, което може да доведе до промени в политическата декларация, но не и в споразумението за напускане. До края на този период Обединеното кралство ще има и възможността да отмени чл. 50 и да се откаже напълно от Брекзит".

Тереза Мей заяви, че Европейският съюз е изпълнил нейното ключово искане в споразумението за шестмесечно удължаване на срока за Брекзит да бъде включена клауза за ранно напускане на общността.

"Продължавам да вярвам, че ние трябва да напуснем Европейския съюз със сделка възможно най-бързо. Жизненоважно е, че Евросъюзът се съгласи отсрочката да може да бъде прекъсната, когато споразумението за оттегляне бъде подписано. Това беше ключовото ми изискване към колегите", коментира Мей.

фото ЕПА/БГНЕС

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички