Осем души в затвора за убийството на Кашоги

Съдът в Саудитска Арабия излезе с окончателно решение

Осем души в затвора за убийството на Кашоги | StandartNews.com

Съдът в Саудитска Арабия излезе с окончателно решение по делото за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги през 2018 г., като осъди осем саудитци на затвор между 7 и 20 години, съобщи държавната телевизия на кралството, цитирана от "Ройтерс".

Уточнява се, че петима души са осъдени на 20 години затвор, един човек е осъден на 10 години и двама души са осъдени на седем години.

Убитият Джамал Кашоги беше колумнист на американското издание "Вашингтон пост" и отявлен критик на саудитската кралска династия, след като семейството му обяви помилвания, които спестиха на петима от осъдените лица екзекуция.

Процесът беше масово критикуван от правозащитни организации и независим следовател на ООН, който отбеляза, че нито един висш служител, нито някой, заподозрян в поръчване на убийството, не е признат за виновен. Независимостта на съда също беше поставена под въпрос.

Преди убийството си Кашоги пишеше критично за престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.

Кашоги беше убит през октомври 2018 г. в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

Сред преките убийци са съдебен лекар, служители от разузнаването и сигурността и лица, които са работили за кабинета на престолонаследника. Престолонаследникът отрече да е знаел за операцията.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай