Орбан се барикадира, ще управлява с декрети

Правителството ще може неограничено да удължава извънредното положение без парламента

Орбан се барикадира, ще управлява с декрети | StandartNews.com

Парламентът в Будапеща одобри днес нов закон, който дава на премиера Виктор Орбан специални права за борба с кризата, възникнала с пандемията от коронавирус, предаде АФП. Негови критици обаче заявяват, че нови пълномощия имат за цел затягане на хватката над властта.

По-рано този месец правителството на Орбан внесе в парламента законопроекта, който предвижда „управление посредством декрети“ с цел противопоставяне на вируса в извънредно положение.

Според закона правителството ще може неограничено да удължава извънредното положение, премахва се и настоящото изискване депутатите да имат окончателната дума по въпроса.

Въвеждат се и наказания затвор до 5 г. за всеки, който разпространява „фалшиви новини“ за вируса или за мерките срещу него, което доведе до нови притеснения за свободата на пресата.

Текстът бе приет със 137 срещу 53 гласа в парламента, в който партията на Орбан има мнозинство от две трети.

Критици в страната и в чужбина осъдиха „антикоронавирусния закон“, заявявайки, че той дава на Орбан ненужна и неограничена власт и по-скоро ще циментира властта му, отколкото ще помогне за борба с Covid-19.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай