ООН със зловеща прогноза. Иде крайна бедност

Изправени сме пред най-тежката рецесия от 80 години, предупреди Гутериш

ООН със зловеща прогноза. Иде крайна бедност | StandartNews.com
  • Изправени сме пред най-тежката рецесия от 80 години

Светът може да се сблъска с най-големия си икономически спад от 80 години поради ефектите от пандемията от коронавируса. Това съобщи генералният секретар на ООН Антониу Гутериш във видео изявление на форума за Нобелова награда.

"Социалните и икономически щети от пандемията са огромни и продължават да нарастват. Няма ваксина, която може да коригира вече нанесените щети. Изправени сме пред най-тежката глобална рецесия от осем десетилетия. Крайната бедност и заплахата от глад се увеличават.", предупреди Гутериш, цитиран от БНТ.

Ръководителят на ООН посочи, че причината за това положение е съществуващото неравенство и несправедливата структура на обществото, които пандемията разкри. Гутериш заяви, че реакцията на страните спрямо пандемията не е координирана и тази ситуация трябва да бъде коригирана, когато се разпространява ваксината.

"Пандемията се превърна в безпрецедентна криза, при която светът е изправен пред общ враг. За съжаление правителствата не излязоха с общ отговор на тази глобална заплаха", каза генералният секретар. Той припомни, че от самото начало Световната здравна организация е предоставила фактическа информация и научни насоки, които трябва да бъдат основа за координирани глобални действия. Но отговорът беше частичен и хаотичен. Страните, регионите и дори градовете се съревноваваха помежду си за доставка на основни стоки и медицински работници", каза Гутериш.

"Не можем да позволим да се случи същото с достъпа до нови коронавирусни ваксини, които трябва да станат обществено достояние", заключи той.

Генералният секретар на ООН очерта две глобални заплахи през следващото десетилетие. "Ерозията на режима за ядрено разоръжаване и беззаконието в киберпространството са само две области, които могат да предизвикат глобална повсеместна криза през следващото десетилетие", заяви Гутериш.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай