Огромна сума за гаранция на Павел Дуров, проговори адвокатът му

Задържането на Дуров, който живее в Дубай, породи оживени реакции по света

Огромна сума за гаранция на Павел Дуров, проговори адвокатът му | StandartNews.com

Източник: Инстаграм/Павел Дуров

Властите във Франция освободиха от ареста създателя на Телеграм Павел Дуров срещу гаранция от 5 милиона евро, съобщават световните агенции.

Милиардерът няма право да напуска Франция и два пъти седмично трябва да се явява пред полицията. Петима френски съдии решиха и да дадат ход на официално разследване срещу родения в Русия Дуров.

Целта е да бъде установена ролята му за предполагаемите връзки на приложението Телеграм и организираната престъпност.

Напълно абсурдно е да се мисли, че един ръководител на социална мрежа, какъвто е Павел Дуров, може да бъде замесен в криминални деяния, за които се твърди, че са били извършени чрез неговото приложение. Това заяви преди часове адвокатът на Дуров - Давид Оливие Камински, цитиран от Франс прес.

"Телеграм спазва всички точки на европейските правила в областта на дигитализацията", допълни юристът, който заедно със сестра си Жулия Беташ защитава Дуров.

Според източници, запознати с обвиненията срещу Дуров, Париж е издал още през март заповед за задържане на милиардера, а също и на брат му Николай, който е също основател на Телеграм. Заповедите за арест са били издадени в рамките на предварително разследване срещу двамата.

След като беше задържан в събота вечерта, Павел Дуров беше поставен в предварителния арест до сряда следобед. След освобождаване от предварителния арест той беше докаран в парижки съд и няколко часа беше разпитван от съдия следовател във връзка с много нарушения, сред които отказ да съобщи необходимите информации във връзка с разрешени от закона във Франция прехващания на съобщения, в съучастничество в престъпления, организирани в платформата му, като трафик на наркотични вещества, измами, педофилия и пране на пари и др.

След разпита срещу Дуров беше подето официално разследване по гореспоменатите обвинения. Той беше пуснат под гаранция.

В изявление по случая прокурорката на Париж Лор Бекюо обясни, че Телеграм се появявал в редица съдебни казуси, касаещи различни нарушения. Телеграм освен това почти не е отговорил на исканията на съдебните власти за съдействие по тези случаи.

Задържането на Дуров, който живее в Дубай, породи оживени реакции по света. Той получи подкрепата на изобличителя Едуард Сноудън и на милиардера Илон Мъск. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи задържането на Дуров като опит за сплашване.

В понеделник президентът на Франция Еманюел Макрон увери, че арестуването на Дуров не е политическо решение, а е в резултат на съдебно разследване.

Съдебните неволи на Дуров не свършват обаче дотук. Според съдебни източници срещу Дуров е започнало и второ разследване за сериозно насилие над едно от децата му. Престъплението било извършено в Париж през 2017 г. Момчето сега живеело с майка си в Швейцария. Там тя депозирала жалба срещу Дуров още миналата година, в която обвинявала бившия си житейски партньор в насилие над едно от децата им.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай