Огнено чудовище изпепели исторически град. Колосални щети (ВИДЕО)

Пламъците достигнаха 100 метра височина

Огнено чудовище изпепели исторически град. Колосални щети (ВИДЕО) | StandartNews.com

Рана в сърцето на Канада отвориха природните стихии. Адски пожар изпепели половината от историческия град Джаспър, който се намира в едноименния национален парк, заявиха местните власти. 

Пожарникарите все още се опитват да спасят възможно най-много сгради. Цели улици бяха изравнени със земята след опутстошителния огън, предаде Нова тв.

Спадът на температурите донесе известно облекчение в четвъртък, но властите в Националния парк "Джаспър" заявиха, че пожарът все още е извън контрол, а се очаква и ново затопляне на времето.

Въпреки че няма съобщения за смъртни случаи, около 20 000 туристи и 5 000 жители са били принудени да напуснат планинския район в провинция Алберта, което е изключително популярно туристическо място.

Засегнати са около 36 000 хектара земя. Няма риск за съседните райони, съобщават от Би Би Си. Железопътните, телефонните и енергийните услуги в района също са засегнати, съобщи CBC News.

„Не може да се отрече, че това е най-лошият кошмар за всяка общност“, каза през сълзи премиерът на Алберта - Даниел Смит. Тя добави, че Национален парк "Джаспър" е гордост за много поколения.

Стотици пожарникари от цял ​​свят са били изпратени, за да помогнат, но властите предупреждават, че размерът на щетите все още не е известен. Те посочиха, че фокусът в четвъртък е бил върху ограничаването на огромните пламъци, които обхванаха града от две страни.

Пиер Мартел, директор на националната програма за управление на пожари в Parks Canada, каза, че пожарът е започнал от гръмотевична буря, разразила се късно в сряда, а пожарът е бил разпространен от мощните ветрове. 

„В този момент огънят беше истинско чудовище“, каза той и допълни, че не са имали никакви шансове да се справят с бедствието. Пламъците достигнаха 100 м височина на някои места, покривайки твърде много пространство за много малко време, каза още властите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай